Elkerülhetetlen a háború Elefántcsontparton?

Elefántcsontpart, Abidzsán – Az ENSZ csapatok maradnak a nyugat-afrikai országban. A békefenntartók parancsnoka kijelentette, hogy megvédik magukat támadás esetén. Gbagbóhoz közelálló politikusok arra figyelmeztették a kéksisakosokat, hogy őket is lázadókként kezelik, ha nem vonulnak ki.

Az önmagát továbbra is elnöknek tartó Laurent Gbagbo felszólította az ENSZ csapatokat, hogy azonnal vonuljanak ki Elefántcsontpartról Emile Guirieoulou belügyminiszter kijelentette, hogy nem fognak együttműködni az ENSZ-el, amíg kéksisakosok vannak az országban. Gbagbo szövetségesei azzal fenyegették meg a békefenntartókat, hogy nem tesznek majd különbséget köztük, és a volt lázadók között. Az ENSZ-ellenes reakciókat az váltotta ki, hogy a világszervezet hat hónappal meghosszabbította, a békefenntartók mandátumát. A világszervezet főtitkára pedig felszólította Laurent Gbagbót, hogy adja át a hatalmat a választás győztesének, Alassane Outtarának. A főtitkár hozzáfűzte, hogy a kéksisakosok elleni esetleges támadás súlyos következményekkel járhat. Az ENSZ elefántcsontparti missziójának parancsnoka a Reuters hírügynökségnek azt mondta, idézzük: „Minden jogunk megvan arra, hogy minden fegyveres támadásra fegyveres választ adjunk”. A Retuers biztos forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy ENSZ katonák lelőttek egy kormánykatonát a napokban.. Az incidens akkor történt, amikor egy hatfős csoport megtámadott egy őrjáratból visszatérő ENSZ konvojt, és a megtámadottak visszalőttek.

Polgárháború fenyeget

Laurent Gbagbo szövetségesei folyamatosan fenyegetőznek. A hivatalától szabadulni képtelen politikus támogatói kijelentették, hogy életüket is feláldoznák az elnökért. Charles Ble Goude, az államfőt támogató ifjúsági mozgalom vezetője – Elefántcsontpart egyik legrettegettebb embere – harcba hívta a fiatalokat a külföldi csapatok és a volt lázadók ellen. Ble Goude szerint j az „idegenek”jelenlétükkel sértik az ország szuverenitását. Az ENSZ legutóbbi jelentése arról számolt be, hogy a november 28-i választások óta a hatóságok százával hurcoltak el embereket. Sokakat később holtan találtak. A halálesetek körülményeit a hatóságok nem vizsgálták. Az ENSZ szerint a választások után kitört zavargásokban 50 ember vesztette életét. A békefenntartók arról is beszámoltak, hogy több tömegsírt láttak a főváros környékén. Az ENSZ elefántcsontparti különmegbízottja elmondta, hogy nem sikerült vizsgálatot indítaniuk az ügyben, mert a hatóságok megakadályozták őket a nyomozásban. Természetesen Gbagbo és csapata cáfolja a sírok létezését. Közben Ouattara azzal vádolja Gbagbót, hogy Angolából és Libériából toboroz zsoldosokat. Rinaldo Depagne az International Crisis Group elefántcsontparti szakértője szerint nincs esély a tárgyalásos rendezésre. Depagne elmondta, hogy csupán napok vagy hetek kérdése, hogy mikor fajul el a helyzet Elefántcsontparton. A szakértő hozzáfűzte, hogy nincs miről tárgyalni, és csak egy ember vethet véget a káosznak:Laurent Gbagbo. De arra nincs sok esély, hogy önként távozzon a hatalomból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez