Ruandai népirtók pere Németországban

Németország, Berlin – Németország emberiesség ellen elkövetett bűnökkel vádol két ruandai hutu vezért. A két férfit a Kongói Demokratikus Köztársaságban elkövetett bűncselekmények miatt akarják felelősségre vonni.

A két ruandai férfit, Igance Murwanashayakát (képünkön) és Straton Musonit, 2009 novemberében tartóztatták le Németországban. Murwanashyaka a Ruandai Demokratikus Felszabadító Erők (FDLR) ideológiai vezetője volt, míg Musoni a helyettese. Az ügyben eljáró német ügyészség szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságban tevékenykedő FDLR lázadó szervezet 2008 és 2009 között több száz embert gyilkolt meg. Az ügyészek szerint az FDLR fegyveresei több ezer nőt és gyermeket erőszakoltak meg.

Az FDLR-t 1994-ben hozták létre azok a hutuk, akik a ruandai polgárháború idején több százezer tutszi halálát okozták. Az FDLR a Kongói Demokratikus Köztársaság Észak-Kivu tartományában tevékenykedik, miután 94-ben a Ruandai Hazafias Front kiűzte őket Ruandából. Az FDLR célja, hogy megbuktassa a jelenlegi elnököt ,Paul Kagamét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez