Harcok Dél-Szudánban

Szudán, Kartúm – Összecsaptak a kormányerők és a dél-szudáni lázadók. A harcok miatt több ezren menekülnek. A menedéket adó táborok zsúfolásig vannak. Egy hónap múlva tartják a népszavazást Dél-Szudán kiválásáról. Az ENSZ tehetetlen.

A harcok Darfur déli részén alakultak ki, a szudáni hadsereg és a Szudáni Felszabadító Mozgalom fegyveresei között. Az ütközet Khor Abeche falu környékén történt. Ez a harmadik összecsapás az elmúlt hónapban a térségben. A kormányerők múlt héten indítottak támadást a falu ellen. A harcok egészen péntekig tartottak – jelentette az UNAMID. A harcok miatt 12 000 ember hagyta el otthonát. A térségben állomásozó békefenntartók azt közölték, hogy a menekültek, az Észak-Szudánban található Shangil Tobava és a Zam Zam menekült táborok felé tartanak. Az UNAMID állítása szerint 100 menekült már vasárnap megérkezett a táborba. A tábor vezetői elmondták, hogy a táborok zsúfolásig vannak. Segélyszervezetek elkezdték a humanitárius adományok küldését a térségbe.

A Szudáni Felszabadító Mozgalom szövetségben áll Mini Arcua Minnawi lázadó vezérrel. Minnawi volt az egyetlen darfuri lázadó, aki 2006-ban kiegyezett a szudáni vezetéssel. Ez a szövetség viszont nemrég felbomlott, miután Minnawi kijelentette, nem áll szándékában tovább dolgozni a kartúmi vezetésnek. Minnawi azzal vádolta meg a szudáni kormányt, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a januári referendum megtartását.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez