A ruandai népirtás archívuma

Ruanda, Kigali – Felavatták a ruandai népirtás dokumentumait őrző és gyűjtő archívumot. A levéltárat a brit Aegis Trust civilszervezet támogatásával valósították meg az 1994-es vérengzés tuszi áldozatainak emlékére.

Ruandában ez az első ilyen nagyságrendű dokumentumtár, helyet a Kigaliban a népirtás emlékközpontban kapott. „Az iratokat digitalizálni fogják, így könnyebb lesz kutatni majd bennük. A kutatók számára már most is rengeteg anyag rendelkezésre áll, hogy minél többet lehessen tudni a népirtásról és, hogy végre kiderüljön az igazság” mondta avató beszédében Joseph Habineza kulturális miniszter.

Az archívumban helyet kapnak eredeti hangfelvételek, fényképek és egyéb dokumentumok is. Folytatódnak azok a kutatói programok is, amelyek arra hivatottak, hogy feltérképezzék a népirtás pontos helyszíneit, és a még élő tanúkat meghallgassák.

Már most 1500 audiovizuális és 20000 írásos dokumentumot őriznek az emlékközpontban.

Arról azonban egyelőre vita van Ruanda és az ENSZ Biztonsági Tanácsa Között, hogy a nemzetközi szervezet által létrehozott, a népirtás bűnöseit felelősségre vonó büntetőbíróság dokumentációja hová kerüljön. Ruanda azt szeretné, ha ez is a most megnyílt központba kerülne, az ENSZ viszont egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel, mert a bírósás várhatóan 2013-ig működni fog

1994 áprilisa ás júliusa között szélsőséges uhut fegyveresek az ENSZ adatai szerint 800 ezer tuszit mészároltak le.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez