Zimbabwei bank a prés alatt

Zimbabwe, Harare – Munkatársainak csaknem háromnegyedét elküldi a zimbabwei Központi Bank. A szinte teljesen eladósodott jegybank 1600 munkatársától válik meg.
A hatalmas létszámcsökkentést a bank kormányzója személyesen jelentette be. Gideon Gono közölte, hogy alig többen, mint félszázan maradnak a bank alkalmazásában. A legtöbb távozó alkalmazott  több, mint harminc éve dolgozik a pénzintézetnél. A bank mostani átstrukturálását az IMF javaslatára hajtják végre. A zimbabwei jegybanki szerepet is betöltő pénzintézetnek 1, 2 milliárd dollár adóssága van. A Nemzetközi Valutaalap még márciusban fogalmazta meg ajánlásait; a Központi Bank kormányzásának megerősítésére, új költségvetés készítésére és a bank szerepének újrafogalmazására. Utóbbira a 2009-es hiperinfláció miatt volna szükség. A zimbabwei dollár „megsemmisülésének” idején is Gideon Gono volt a bank kormányzója. Sokan őt hibáztatják a drámai ütemű pénzromlásért, és kritizálják amiatt, hogy még mindig a helyén ül. Gono maradása nem mellesleg az egyik töréspont Mugabe elnök és Tsvangirai kormányfő között.
A korábban jól működő zimbabwei gazdaság, amelyet sokan Dél-Afrika éléskamrájának is neveznek, a millennium környékén omlott össze. A rá következő évek hozták meg a hiperinflációt, amely 2008-ban érte el csúcsát. 2009-ben az egységkormány megalakítása, a Mugabe és Tsvangirai közötti törékeny béke és az amerikai dollár bevezetése az elszámolásokban végül megállította a pénzromlást és a gazdaságot is beindította.
A tavalyi 4,7 százalék után, az idén már 8,1 százalékos, jövőre pedig több mint 9 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, főleg a dohány termelés és a bányászat növekedése miatt.

Zimbabwe, Harare – Munkatársainak csaknem háromnegyedét elküldi a zimbabwei Központi Bank. A szinte teljesen eladósodott jegybank 1600 munkatársától válik meg. 

A hatalmas létszámcsökkentést a bank kormányzója személyesen jelentette be. Gideon Gono közölte, hogy alig többen, mint félszázan maradnak a bank alkalmazásában. A legtöbb távozó alkalmazott  több, mint harminc éve dolgozik a pénzintézetnél. A bank mostani átstrukturálását az IMF javaslatára hajtják végre. A zimbabwei jegybanki szerepet is betöltő pénzintézetnek 1, 2 milliárd dollár adóssága van. A Nemzetközi Valutaalap még márciusban fogalmazta meg ajánlásait; a Központi Bank kormányzásának megerősítésére, új költségvetés készítésére és a bank szerepének újrafogalmazására. Utóbbira a 2009-es hiperinfláció miatt volna szükség. A zimbabwei dollár „megsemmisülésének” idején is Gideon Gono volt a bank kormányzója. Sokan őt hibáztatják a drámai ütemű pénzromlásért, és kritizálják amiatt, hogy még mindig a helyén ül. Gono maradása nem mellesleg az egyik töréspont Mugabe elnök és Tsvangirai kormányfő között. A korábban jól működő zimbabwei gazdaság, amelyet sokan Dél-Afrika éléskamrájának is neveznek, a millennium környékén omlott össze. A rá következő évek hozták meg a hiperinflációt, amely 2008-ban érte el csúcsát. 2009-ben az egységkormány megalakítása, a Mugabe és Tsvangirai közötti törékeny béke és az amerikai dollár bevezetése az elszámolásokban végül megállította a pénzromlást és a gazdaságot is beindította.
A tavalyi 4,7 százalék után, az idén már 8,1 százalékos, jövőre pedig több mint 9 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak, főleg a dohány termelés és a bányászat növekedése miatt.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez