Robbanásig feszült a helyzet Elefántcsontparton FRISSÍTVE!!!

Elefántcsontpart, Abidzsán -Az ENSZ megfigyelője szerint Alassane Ouattara az elnökválasztás győztese, az Alkotmány Tanács viszont Laurent Gbagbót hirdette ki megválasztott elnöknek. Korábban a független választási bizottság is Ouattara győzelmét jelentette be, de ezt az Alkotmány Tanács érvénytelenítette, mert a hátáridő után hirdették ki.  A nyugat-afrikai országban már tapintható a politikai feszültség.

Alig több mint 24 óra alatt többször is teljesen átalakult a politikai helyzet Elefántcsontparton. A Választási Bizottság csütörtökön  közölte, hogy Alassane Ouattara a szavazatok 54 százalékával megnyerte a választást.  Az Alkotmány Tanács egyből érvénytelenítette az eredményt arra hivatkozva, hogy a Választási Bizottság nem tartotta be a kihirdetés határidejét. Fél nappal később az Alkotmány Tanács már azt hirdette ki, hogy Laurent Gbagbo 51 százalékkel nyerte az választást.

A hivatalos eredményhirdetés végső határideje december 1-je volt. A Választási Bizottságnak december 1-ig kellet volna kihirdetnie az ideiglenes eredményt. A procedúrát  rendben el is kezdték, de Laurent Gbagbo egyik aktivistája félbeszakította az eseményt. Ahogy képünkön is látszik kitépte az eredménylistát a választási bizottság szóvivőjének kezéből. 

Az egyre erősödő politikai feszültségben különösen fontosnak tartották Elefántcsontparton az ENSZ képviselőjének  nyilatkozatát. Yong Jin Choi, akiknek gyakorlatilag az a szerepe, hogy kimondja a választások tisztaságát, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Ouattara győzelmét ismeri el.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez