Az ENSZ 500 fős csapatot küld Elefántcsontpartra

New York – Az ENSZ közel 500 fős nemzetközi csapatokból álló kontingenst küld Elefántcsontpartra, hogy megelőzzék a hamarosan megrendezésre kerülő szavazások kapcsán kialakuló esetleges konfliktusokat – jelentette az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A tanács üdvözölte, hogy az afrikai országban sikerült megegyezni a választói lista elkészítésében, amely alapján 5,7 millió ember jogosult arra, hogy az urnák elé álljon október 31-én. Az ENSZ viszont arra figyelmeztette a politikai pártokat, hogy tartsák fenn a nyugalmat, és biztosítsák azt a választások előtt és után is.

Elefántcsontparton 2002-ben polgárháború tört ki, miután lázadók megpróbálták megdönteni Laurent Gbagbo elnökségét. Az ország két részre szakadt: észak a felkelők, míg dél a kormányerők fennhatósága alá került. Jelenleg béke van az országban, és számos lázadó azóta a hadsereg kötelékében szolgál.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke, Ertugrul Apakan jelentette be a BT döntését, miszerint 500 fővel megnövelik jelenlétüket az országban, de csak legfeljebb hat hónapra tervezik az ott tartózkodást. Az erősítést az ENSZ elefántcsontparti missziójának megsegítésére küldik, hogy a misszió sikeresen fenn tudja tartani a biztonságot a választások előtt és után. 

Az ENSZ küldötte, Choi Young-Jin elmondta: 3500 helyszín a 10250 tervezett szavazói helységből a szabad ég alatt lett volna kialakítva, de az ENSZ erők biztosítanak megfelelő sátrakat és őröket, hogy minden szavazó bizalmasan leadhatja voksát. „Biztos vagyok abban, hogy október 31-én az első forduló békésen fog lezajlani” – mondta Choi.

A választások második fordulóját november 28-án tartják meg.

forrás: SAPA  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez