Egyre több sör fogy Zimbabwében

Harare – A gyakori áramszolgáltatás-kimaradás és az apadozó vízkészletek ellenére, az elmúlt évben közel 50%-al növekedtek a söreladásból származó bevételek Zimbabwében.

A tisztiorvosi szolgálat jelentéséből kiderült, hogy egyre több a higiéniás előírásokat hanyagoló, otthoni körülmények között készített alkoholos italok fogyasztásából fakadó megbetegedések száma.

Egyik ilyen ital a Harare környékén kapható helyi „technológiával” előállított párlat, melynek neve sokat sejtetően „Húzzál le”. A helyiek többsége nem tervezhet hónapokra előre, maximum pár napra, így jó megoldásnak tűnik a sör okozta felüdülés – nyilatkozta egy külvárosi szórakozóhely tulajdonosa.

Az általános elszegényedés ellen küzdő Nemzetközi Kutatóközpont jelentéséből kiderült, hogy Afrika-szerte egyre nő a szegénység, ami miatt mind többen választják az alkoholt.

A zimbabwei pénzügyi piac némileg erősödött 2009-ben, miután a kormány az amerikai dollár bevezetése mellett döntött. Ezt megelőzően a boltok polcai üresen néztek vissza a vásárlókra, ahogy az alkoholhiány is számos bárt kényszerített a bezárásra.

Az országban lévő alkoholkínálat bővítését követően, az egykori sörfőzde és üdítőgyártó cég, a zimbabwei Delta Társaság kezdi visszanyerni régi magabiztos piaci pozícióját. A cég elmúlt évben közzétett jelentésében közel 50%-os sörértékesítési mutatóval büszkélkedhetett. A növekvő alkoholkínálat azonban számos vásárlót dilemma elé állít: italt vegyenek, vagy esetleg „cipővel lepjék meg gyermekeiket”.

Francis Zengeni könyvelőként dolgozik – az egyik helyi mulató törzsvendége -, fizetéséből napi 1-2 sörre futja. Havi bére 190 dollárra rúg.

A 2009 óta Morgan Tsvangirai által vezetett koalíciós kormány, Robert Mugabe szigorú ellenőrzése mellett, számos jövőben megoldandó kérdéssel kell, hogy szembenézzen. A Nemzetközi Vöröskereszt idei becslése szerint az ország lakosságának körülbelül egynegyede számít élelmiszersegélyre rászorulónak.

Ugyanakkor egy zimbabwei pénzügyi tanácsadó becslése alapján az ország lakosai többet költenek alkoholra, mint északi szomszédjuk, a sokkal stabilabb körülményekkel bíró Zambia polgárai A két ország közel azonos lakosságszámának ellenére – 12 millió -, a zimbabweiek 100 millióval többet, 324 millió dollárt fordítottak alkoholra az elmúlt évben.

forrás: news24

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez