Gyengül a sékel

Romlik a sékel árfolyama: csütörtök reggel 3.98-on állt a dollárral szemben, és a szakértők szerint nem csupán ideiglenes gyengülésről van szó, hanem olyan trendről, amely egészen a márciusi választásokig kitart.

A Globes üzleti hírportál által megkérdezett elemzők szerint egyáltalán nem meglepő fejleményről van szó, sokkal inkább a korábban jellemző, túlságosan optimista kockázatértékelés korrekciójáról. A kormánykoalció összeomlása és az előrehozott választások bejelentése megjósolható módon sokkolta a piaci szereplőket, ami az árfolyamoknak a realitáshoz közelebbi újrarendeződésével járt.

Ennek hatására számos külföldi befektető hagyja el az izraeli piacot, a sékel leértékelésének inflációra és növekedésre gyakorolt hatásától tartva. Nem segít a helyzeten sokat az sem, hogy a választási kampány ideje alatt a gazdasági reformok nem, vagy csak nehézkesen haladnak.

A bizonytalanság elhárultáig biztosan folytatódni fog az immár hat hete tartó gyengülés, annak ellenére is, hogy az izraeli központi bank masszív dollárvásárlással próbálja ellensúlyozni a folyamatot.

Tavaszig várnunk kell még, hogy eldönthessük, kinek volt igaza: az izraeli kormány elszigetelődését és a gazdaság gyengülését prognosztizáló pesszimistáknak, vagy azoknak, akik a választások után fellendülést és reformokat jósolóknak.

Azonban ami rossz hír a pénzpiacnak és az importnak, az jó hír lehet az exportőröknek, akik számára nehéz volt profitra szert tenni az erős sékel mellett. A Meitav Dash befektetési tanácsadó cég szakértője, Zvi Stepak még szeptemberben azt nyilatkozta, hogy egy 3.8 sékel/dollár körüli árfolyam kedvező folyamatokat indíthat be, lehetővé téve az exporttermékek versenyképesebb árazását, elősegítve ezzel a növekedést, és segíthet az izraeli gazdaságnak nagyobb megrázkódtatás nélkül átvészelni a következő időszakot.

 

Kép: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez