Az ENSZ további fellépést sürget a kongói erőszak ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön újabb lépéseket sürgetett a Kongói Demokratikus Köztársaságban ismét kiújuló csoportos nemi erőszakhullám megfékezésére, miután július 30. és augusztus 3. között több támadás is történt az ország keleti részén.

A Tanács tagjai kritizálták a MONUSCO (az ENSZ kongói missziója) késői beavatkozását, ez utóbbi  állítása szerint a fenti eseményekről több, mint egy hét késéssel értesült. Az Egyesült Államok és Franciaország felvetését követően a Tanács azt javasolta, hogy a kongói misszió – amely 20 000 fős állományával az ENSZ legnagyobb kihelyezett csapata – legalább a helyi lakossággal javítsa kommunikációját.

Az ENSZ adatai szerint az FDLR (Demokratikus Front Ruanda Felszabadításáért) ruandai hutu lázadói és a Maï-Maï milicistái Luvungi városát elfoglalva július 30. és augusztus 3. között legalább 154 nőt és gyereket erőszakoltak meg.

A MONUSCO, melynek egyik központja 30 km-re található Luvungi városától, azt állítja, hogy a történtekről csak augusztus 12-én értesült az International Medical Corps (IMC) nevű nemzetközi humanitárius szervezettől. A misszó azt is hozzátette, hogy a lázadók által emelt akadály gátolta meg azt, hogy hamarabb információhoz juthassanak a történtekről.

Roger Meece, a misszió nemrég kinevezett vezetője szerdai videó-nyilatkozatában kijelentette, hogy az ENSZ erőit július 31-én értesítették a régióban folyó erőszakos cselekményekről. A MONUSCO járőrei augusztus 2-án áthaladtak Luvungi városán, ekkor a lázadó erők még a városban tartózkodtak, majd a felderítők augusztus 9-én visszatértek a városba, de a helyiek ekkor sem tettek említést a csoportos erőszakos cselekményekről. A New York Times viszont állítja, hogy az IMC először augusztus 6-án értesítette a missziót a történtekről.

A Biztonsági Tanács közleményében nyomatékosítja, hogy “mindent megtesznek annak érdekében, hogy hasonló atrocitásokra a jövőben ne kerüljön sor”. Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára Atul Khare-t, a békefenntartásért felelős helyettes főtitkárt küldte a helyszínre tájékozódni, aki szeptember 8-án tér vissza New York-ba.

Meece kifejtette, hogy a misszió olyan rendszer kiépítését tervezi, amely a MONUSCO-bázis és a környék falvainak mindennapos kommunikációját biztosítja. Bár Meece azt is megjegyezte, hogy a mobiltelefonok sok érintett területre nem jutnak el.

Lambert Mende, információs miniszter Kinshasában kijelentette, hogy kormánya “eltökélt a szexuális erőszak elleni harcban”, visszautasítva azt a vádat, hogy “a Kongói Demokratikus Köztársaság lenne a nemi erőszak hazája”.

forrás: L’Express

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez