Újabb zavargások Mozambik fővárosában

Folytatódnak a tüntetések Maputóban, Mozambik fővárosában, miután a tegnapi zavargásokban feltételezések szerint hat ember vesztette életét.

A mostani tömegmegmozdulás során egy tüntető a rendőrök elő menekülve ugrott bele egy kis tóba és megfulladt – a rendőrség még nem erősítette meg a hírt, de a televízió kész tényként közli a tüntető halálhírét. A mozambiki kormány katonákat rendelt az utcákra, hogy eltakarítsák a tüntetők által elbarikádozott utakat.

A tüntetők a mai nap folyamán azt a látszatott keltették, hogy nem akarnak szembeszegülni a rendőrséggel és a katonákkal, akik nagy számban vannak jelen a város utcáin. Az összegyűlt tömeg minden alkalommal szétoszlik, amikor egy rendőrségi vagy katonai járőr csapat közeledik feléjük, de miután elhaladnak, újból tömegesen vonulnak tovább az utcákon. Szemtanúk állítása szerint fegyverek ropogását lehet hallani a szerte városban. A tüntetők a magas árak ellen tiltakoznak, és azt követelik a kormánytól, hogy csökkentsék az élelmiszerek árát.

Armando Guebuza, Mozambik elnöke, a mai nap folyamán rádión és TV-n keresztül próbálta lecsitítani a tömeget, és azt mondta, hogy a kormány megtesz mindent, hogy csökkentsék az élelmiszerárakat – ami nem lesz könnyű, mivel a Mozambik a szükséges gabonának csak a 30%-át termeli meg, a többit importból fedezik.

A tüntetők a kormányt teszik felelőssé az élelmiszerárak drágulása miatt. Korrupcióval és eredménytelenséggel vádolják a tisztségviselőket. A jelenlegi hatalom 1975-óta kormányozza az országot, miután elnyerte függetlenségét Portugáliától.

Mozambikban a kenyér ára 25%-al növekedett az elmúlt évben, ugyanez igaz a vízre és az üzemanyagra is.  2008-ban már volt egy ehhez hasonló összecsapás, akkor 4 ember meghalt, több százan pedig megsebesültek. A kormány akkor csökkentette az üzemanyagárakat. Az ország népességének 70%-a él szegénységben, és ahhoz, hogy az állam fedezni tudja a lakosság élelmiszer ellátását, kénytelen a gabona 70%-át importból beszerezni a közeli Dél-Afrikából.  

Az ENSZ tegnap kiadott közleményéből kiderül, hogy világszerte növekedettek az élelmiszerárak 5%-al, köszönhetően a szélsőséges időjárásnak, és az Oroszországban pusztító tűzvésznek – az utóbbi miatt 43 millió tonnával kevesebb gabonát tudnak majd begyűjteni, ami nagyban kihat a gabonaárakra is.

forrás: news24

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez