Szabadkereskedelmi övezet Kína és Nigéria között

Kína és Nigéria közösen hoznák létre Afrika legnagyobb szabadkereskedelmi övezetét Lagos államban. A kínai cégek itt állítanák elő, és egyben exportálnák tovább termékeiket Afrikába.

A Lekki Peninszula csücskében, 16 000 hektárnyi kiterjedésű területen kerülne kiépítésre az övezet, amely egyben az egyik legdinamikusabban fejlődő része Lagosznak. A terület fejlődését mutatja, hogy egy mélytengeri kikötő és egy nemzetközi repülőtér megépítésének munkálatai is hamarosan elkezdődnek. 

 A nigériaiak azt remélik, a beruházás majd segíti a helyi termelőket, s így csökkenteni tudják az importból származó termékek behozatalát. Adeyemo Thompson, a Leeki Szabad Kereskedelmi Övezet Fejlesztési Cég igazgatóhelyettese elmondta, hogy az építkezések ütemterve a kínaiak részéről már készen áll. A Kínai Vasútépítési Vállalat a Kína-Afrika Fejlesztési Alappal közösen vesz részt az övezet kiépítésében.

Thompson beszámolója szerint az építkezések első fázisa egy 3000 hektárnyi területen történő, körülbelül 5 milliárd dollárnyi értékű beruházás: többek között az infrastruktúra kialakítása, és egy-egy erőmű felépítése is, melyekből az egyik vízi erőmű lenne.

 A globális gazdasági válságnak köszönhetően a kínai termékek iránti kereslet nagymértékben visszaesett Európában és Amerikában, ezért nem csoda, hogy a kínaiak új piacok után kutatnak. A Nigériában kialakításra kerülő kereskedelmi övezet egy remek lehetőség a kínai cégeknek, hogy Afrika felé nyissanak. A kínai kormány egyben arra bátorítja azokat a cégeket és üzemeket, amelyek éppen bezárni készülnek Kínában, hogy telepítsék át termelőegységeiket Nigériába. A kínai kormány anyagi támogatást is nyújt azoknak, akik elhatározták magukat az áttelepítésre, sőt, azzal biztatják őket, hogy 100%-os piacuk lenne Afrikában az általuk előállított termékeknek. 

lekki1

Nigéria 90%-ban importál különböző termékeket külföldről. Az afrikaiak abban reménykednek a szabad kereskedelmi övezet kialakításával, hogy több munkahelyet tudnak majd teremteni, a helyi cégeknek megadják a kellő lökést, amivel versenyképesek lehetnek, és így csökkenteni tudnák a behozatalt olyan termékekből, amit helyben is képesek előállítani.

forrás: VOANEWS

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez