Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete 2007-ben egy 1,4 millió dolláros projektet indított, melynek során az asszonyok a Csádi-tó környékén összegyűjtik és feldolgozzák az év, csak egy bizonyos időszakában termő moszatot.
A projektben megtanulhatták, hogy hogyan lehetnek a munka során még hatékonyabbak és higiénikusabbak, illetve megmutatták nekik, hogy hogyan dolgozzák fel, dobozolják és kereskedjenek vele. Hagyományosan vékony sütikbe beleszárítják, melyekből később savanykás ízű szószt készítenek.
Eddig az országban több mint 10 tonna dihét készítettek és adtak el gyógyszertárakon és élelmiszerboltokon keresztül, melynek köszönhetően eddig 50 millió afrikai valutaközösségi frankot termeltek 500 nő számára, árulta el Mahamat Sorto, a projekt koordinátora.
Sorto elmondta, hogy a természetesen előállított dihének nagyobb a tápértéke, mint a kereskedelmileg előállított spirulinának, és jóval olcsóbb is, mintha a terméket a fejlett országban árulnák.
Forrás: Allafrica