Ruandában elhanyagolható a korrupció mértéke?

A Transparency International korrupcióellenes szervezet szerint Ruandában elhanyagolható a vesztegetések mértéke.

 

A kelet-afrikai országok között évente végzett felmérésben idén először vett részt Ruanda és a szomszédos Burundi: a rangsor szerint Ruanda a legkevésbé korrupt állam, míg Burundiban a legnagyobb korrupció.

A magánszférában és a közszférában egyaránt lefolytatott vizsgálat eredménye szerint a kelet-afrikai államok hivatalai közül a burundi rendőrsége a legkorruptabb; a harmadik helyen pedig a kenyai rendőrség szerepel.

A Transparency International felhívta a figyelmet arra, hogy a korrupció veszélyezteti a térség kereskedelemélénkítését szolgáló közös piaci kezdeményezését is, hiszen a visszaélések és megvesztegetések megmérgezhetik az abból származó gazdasági lehetőségeket.

A szervezet továbbá hozzátette, súlyos gondot okoz az is, hogy az emberek nem jelentik be a környezetükben tapasztalt korrupciós ügyleteket. Ugandában – a térség második legkorruptabb országában – például a válaszadók 93 százaléka nem fordult semmilyen hatósághoz ilyen üggyel kapcsolatban.

Ruanda kritikusai szerint az országban azért olyan alacsony szintű a korrupció, mert valójában rendőrállamként működik, és bár a nyugati államok elismerően nyilatkoznak az 1994-es népirtás óta az ország újraépítésén fáradozó ruandai kormány eredményességéről, a következő hónapban esedékes választások kapcsán az ellenzéki csoportok azt állítják, a kabinet megakadályozza őket abban, hogy elindíthassák jelöltjeiket.

Forrás: BBC
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez