VB 2010 – Itália fölött beborult az ég

A Squadra Azurra, vagyis a címvédő olasz válogatott kikapott Szlovákiától, ezzel alaposan leégett a vb-n, és nem jutott be a legjobb 16 közé. A szlovákok mellett Paraguay is nyolcaddöntős.

A várakozásokkal ellentétben nem az olaszok domináltak az F-csoport élet-halál meccsének első szakaszában, a jó iramú találkozón ekkor a szlovákok akarata érvényesült. Olyannyira, hogy északi szomszédaink a 25. percben Vittek pontos, jobb alsó sarkos lövése révén meg is szerezték a vezetést (Szlovákia-Olaszország 1-0)! Itália tehát borzasztóan rossz játékkal szégyenteljes kiesésre állt, a másik, sokkal unalmasabb Paraguay-Új-Zéland párharc pedig fél óra után 0-0-ra, ami dél-amerikai örömöt vetített előre.

A szünetig aztán már egyik pályán sem történt a továbbjutást befolyásoló esemény, a pihenő idején még mind a négy gárdának volt esélye a túlélésre, így a világ lélegzetvisszafojtva várta a második félidőket.

A második játékrészek annak rendje és módja szerint el is kezdődtek, ám jó ideig nem hoztak fordulatot: az olaszok tovább kínlódtak (pedig még Pirlo is beállt), a szlovákok vezettek, a paraguayiaknak nem volt sürgős, az új-zélandiak pedig nem tudtak gólt szerezni.

Persze a dráma nem maradt el: az olasz meló egyre keményebb lett (a szlovákoknak a 66. percben már a gólvonalról kellett menteniük), ám nem sikerült egyenlíteni, sőt! A 73. percben a szlovákok Vittek által megduplázták az előnyüket egy nagy védelmi hiba után (Szlovákia-Olaszország 2-0), s ezzel csodát csináltak, egyben megpecsételték a címvédő sorsát. A Lippi-legénység Di Natale révén egy kipattanó után még szépített a 81. percben (és volt még egy lesgól is), ám ez már nem osztott, nem szorzott, pláne, hogy a csereként beállt Kopunek kihasznált egy ziccert, eldöntve a meccs sorsát, még úgy is, hogy Quagliarella a 92. percben még egyszer szépíteni tudott (Szlovákia-Olaszország 3-2). A másik találkozón még véletlenül sem esett gól, a továbbjutók kiléte (Paraguay, Szlovákia) a hajrában minden izgalom ellenére már nem volt nagyon kérdéses.

Arrivederci! – szokták mondogatni Itáliában: most rémségesen keserű szájízzel tehetik.

 

F-CSOPORT, 3. FORDULÓ

SZLOVÁKIA–OLASZORSZÁG 3–2 (1–0).

PARAGUAY–ÚJ-ZÉLAND 0–0.

Forrás: Cívis Hír

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez