Egy francia segélyszervezet táborait használták fel csaliként Kongóban

A Medecins Sans Frontieres segélyszervezet azt állítja, a kongói hadsereg csaliként használta fel a táboraikat, hogy így támadjon a hutu lázadókra. A szervezet szerint a táborok felhasználásával több ezer civilt lett volna képes a hadsereg megtámadni.

A táborokat úgy használták fel, hogy az MSF szervezői garanciát kaptak a kormánytól, illetve a lázadóktól is, hogy biztonságban tudnak segíteni a rászorultakon. A szervezet szóvivőjének elmondásai alapján a tábor élvezte a kongói egészségügyi minisztérium támogatását, mivel a táborok a lázadók ellenőrzése alatt lévő területeken működtek, ahova a kormány egészségügyi dolgozói nem juthattak be.

 

Múlt héten az ENSZ bejelentette, hogy visszavonja a katonai támogatást, amit a kormányerőknek biztosított a civileket ért támadások miatt. Az ENSZ az év eleje óta katonai támogatást nyújtott a kongói kormánynak, hogy segítsen visszaszorítani a lázadókat az országban. A támadások során 62 civil esett áldozatul. A kongói kormány jelenleg beszüntette a régióban a hadműveleteket. 

 

1994 óta vannak zavargások a kongói határ környékén lévő régiókban, ahova a ruandai polgárháború feltételezett hutu vezetői menekültek a véres események idején.

 

Forrás: BBC News  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez