Kongói Demokratikus Köztársaság: Pierre Bemba pere 2010. április 27-én kezdődik

A Kongói Demokratikus Köztársaság (RDC) egykori alelnöke, Jean-Pierre Bemba ellen háborús és emberiség ellen elkövetett bűnök miatt indított pere 2010. április 27-én kezdődik – jelentette be csütörtökön a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC).

A Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2010. április 27-re tűzte ki a Jean-Pierre Bemba Gombo elleni per harmadfokú tárgyalását.

A 47 éves Jean-Pierre Bemba ellen a milíciája (a Kongói Felszabadítási Mozgalom – MLC) által elkövetett gyilkosság, nemi erőszak és fosztogatás a vád, amelyeket 2002. október és 2003. márciusa között követtek el a Közép-afrikai Köztársaságban. A milícia segítette az ország akkori elnökét, Ange-Félix Patassé-t az ellene elkövetett puccs meghiúsításában.

A Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság augusztus 14-én a tárgyalás időpontjáig elrendelte Bemba ideiglenes szabadlábra helyezését valamint háziőrizetét addig, amíg a bíróság nem jelöli ki, melyik ország fogadhatná be őt.

Az ICC ügyésze, Luis Moreno-Ocampo azonban azonnal fellebezett e döntés ellen majd szeptember 3-án, visszavonták ideiglenes szabadlábra helyezését.

 

Forrás: jeuneafrique.com

Szerkesztette: Raymond Irambo – AHU

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez