Mauritánia: Guantanamón fogvatartott két mauritániai állampolgár szabadon bocsátása hamarosan bekövetkezhet

Mohamed Ould Sallahi és Ahmed Ould Abdel Aziz, a kilenc éve fogvatartott mauritániai állampolgár szabadon bocsátása már a küszöbön áll – jelentette ki szombaton Nouakchott-ban Hamoud Ould Nebagha, a Nemzeti Kezdeményezés a Guantanamón Fogvatartott Mauritániaiak Védelmére elnöke.

Ould Nebagha, aki egy sajtótájékoztató keretében nyilatkozott, pontos dátumot nem említve azonban aggodalmát fejezte ki, hogy a két személyt, szabadon bocsátásukat követően egy harmadik országnak adják majd ki.

 

A két fogvatartott családja felhívást intézett a köztársasági elnök Mohamed Ould Abdel Aziz-hoz, kérve őt, hogy “mozgasson meg minden követ, annak érdekében, hogy a két személy hazatérhessen” – jelentette kis Ould Nebagha.

 

A mauritániai népi miniszter kijelentette, hogy hazájukban a két fogvatartottat nem helyezik bűnvádi eljárás alá, ami a REPRIEVE emberi jogokért küzdő brit szervezet szerint “minden kétséget kizáróan” a két ember felmentését jelenti.

 

Egy harmadik mauritániai állampolgár, Sidamine Ould Sidi Mohamed, aki pár hónappal ezelőtt került szabadlábra, ma már a hazájában lakik bármiféle lakóhely-elhagyási tilalom nélkül. Hamarosan könyvet jelentet meg az amerikai, pakisztáni és afgán börtönökben szerzett tapasztalatairól.

 

 

Forrás: Africa world news

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez