Ghánában farmereket kénytelenek elbocsátani a földekről

Észak-Ghánában több tucatnyi farmer állítja, hogy kényszerítették őket földjeik elhagyására, és most nincs más lehetőségük megkeresni a kenyérre valót. Mindez azután történt, hogy egy multinacionális vállalat felvásárolta földjeiket. A vállalat fogyasztásra alkalmatlan magokat kíván elvetni, amik olyan olajokat tartalmaznak, amikből a bioüzemanyagot állítják elő.

A Bioüzemanyag Afrika Kft. mintegy 23,700 hektárnyi ghánai földet vásárolt fel, ezzel Tamale megyében hét falu lakóit üldözték el, akik mind a mezőgazdaságból éltek.

Mumud Alhassan Adam farmer 50 éves és 5 gyermek édesapja. Elvesztett 8 hektárnyi földet, amin kukoricát és rizst termelt.

"Egyik nap azt vettem észre, hogy más van a farmon, majd később kiderült, hogy eladták a területet. Azóta nem mehetek a farm közelébe.”

Helyi főnökök birtokolják a földeket, és bérbe adják farmereknek vagy eladják annak, aki meg akarja venni.

"Nem volt semmi egyeztetés velünk, farmerekkel és nem is fizettek semmi kártérítést azóta, hogy eladták a földeket” – mondta Adam.

A férfi hozzátette, hogy páran munkát kaphatnak majd az ültetvényeken, azonban a többiek éhezésre vannak ítélve.”

A Bioüzemanyag Afrika Kft. szóvivője azt nyilatkozta, hogy “habár kártérítést nem fizetnek a farmereknek, maradhatnak az ültetvény mellett és művelhetik a földjeiket, illetve felajánlanak egy másik helyen földterületeket számukra.” A szóvivő megjegyezte, hogy azok, akik az elköltözést választották, az előzőnél akár tízszer nagyobb területet kaptak. 

Adam azt állítja, hogy egyetlen olyan farmer sem él a régióban, akinek esetleg felajánlottak volna valamilyen más megoldást, vagy esetleg egy másik területet.

 

Forrás: Allafrica

Szerkesztette: Ocskán Koppány

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez