SADC: Töröljék el a Zimbabwe elleni szankciókat!

A dél-afrikai vezetők próbálják sürgetni a nemzetközi közösséget, hogy minél előbb töröljék el a Zimbabwe ellen irányuló szankciókat. A kérelem egy regionális csúcstalálkozót követően került a nyilvánosság elé csütörtökön. A Dél-Afrikai Fejlesztési Társaság (SADC) szerint Zimbabwe komoly lépéseket tett egy egységes kormány létrehozásáért, ezért a szervezet úgy gondolja, hogy az országra kiszabott szankciók minden formáját el kell törölni.

Zimbabwe elnöke, Robert Mugabe és régi ellensége, Morgan Tsvangirai miniszterlenök februárban létrehoztak egy kormányt, amiben megosztották a hatalmat, egy a Dél-Afrikai Fejlesztési Társaság által támogatott megállapodás szerint. A megegyezés annak érdekében született, hogy véget vessenek a politikai válságnak, ami egy vitatott szavazást követően alakult ki a tavalyi évben.

 

„A csúcstalálkozón a résztvevők arról az előrelépésről beszéltek, amit a politikai egyezmény teljesítése érdekében tettek, valamint felkérték a nemzetközi közösséget, hogy töröljék el az összes Zimbabwe elleni szankciót” – jelentette be a SADC a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában rendezett találkozó után a Reuters hírei szerint.

 

„Figyelembe véve a helyzet pozitív alakulását, és az előrelépéseket, reméljük, hogy a szankciókat mihamarabb eltörlik” – nyilatkozta Joseph Kabila kongói elnök.

 

Kabila, aki nemrég vette át a SADC elnöki tisztségét kijelentette, hogy ha nem szüntetik meg a szankciókat, akkor akadályokba ütközhet a politikai egyezmény életbelépése.

 

A Kongói Demokratikus Köztársaság korábban úgy nyilatkozott, hogy biztosak a csúcstalálkozó sikerében, ami a szankciók eltörlésére irányul. A Mugabe és belső köre elleni szankciók tőkebefagyasztásokat és utazási tilalmakat foglalnak magukba.

 

Forrás: Africa news

Szerkesztette: AHU – Szűcs Anna

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez