Súlyos összecsapások a kormányerők és a lázadók között Szomáliában.

Szomáliában véres összecsapásokra került sor a kormányerők és a lázadók között. Legalább 55 ember vesztette életét főleg fegyveresek, és több mint 60-an megsebesültek a tűzharcok során. A mentősök állítása szerint a sebesültek főleg civilek voltak kiknek a házai szabad célpontként szolgáltak az aknavetők és kóbor lövedékek számára.

Tűzharc tört ki a kormányerők és a lázadók között Mogadishu északi kerületeiben is. A jelentések szerint 15 ember esett el a tűzharcok során és több mint egy tucat ember sebesült meg.

 

A fővárostól északra, 210 kilométerre, Bulabarde városában a harcok során 40-nél több fegyveres vesztetett életét, sokan megsebesültek.

 

Szemtanúk állítása szerint, nehéz fegyverzettel felszerelt kormánycsapatok támadtak a városra, melyet a lázadó milicisták (Al-Shabaab) irányítottak. Több órás küzdelem után a kormányerők visszavonultak, miután nem sikerült legyőzni milicista csapatokat.

 

Az Afrika Szarvánál található ország 1991-óta Mohammed Siad Bare rezsimje óta nem rendelkezik hatékony kormánnyal.

 

Szomáliában mind a mai napig a hadurak befolyása alá esik az ország irányítása. 1991-óta Siad Bare diktátor megbuktatása után a hadurak egymás ellen fordultak a hatalom megszerzése érdekében. Az ellenséges viszony a törzsek között nem tette lehetővé, hogy stabil, erős központi kormányt hozhassanak létre. Az ENSZ is beavatkozott a konfliktusba és békefenntartókat vezényeltek a térségbe. Mivel Szomáliában ekkor súlyos éhínség pusztított, az amerikai illetve az ENSZ csapatok feladata lett volna a segélyek eljuttatása a menekült táborokba. Ennek következtében számos alkalommal kerültek tűzharcba a lázadókkal. Végül 1995-ben az ENSZ kivonult Szomáliából miután több mint 150 katonát vesztett a békemisszió során.  A körülményeknek köszönhetően több iszlamista szervezet is megerősödött, mint például az ICU (Iszlám Bíróságok Uniója), mely az irányítása alá volna az ország déli részét. Az ICU szembe fordulva az ideiglenes kormánnyal, illetve az őket támogató hadurakkal szemben, miután sikeresen felszámolta azok csapatait, szinte egész Szomáliát az irányítása alá vonta.

 

A konfliktus a Saria törvényeinek alkalmazása körül tört ki. Etiópia 2006-ban az ideiglenes kormányt támogatva csatlakozott a harcokhoz, mivel a kormányerők, által védet utolsó kikötőváros is elesett, melyet nem sikerült megvédeni az ICU-val folytatott harcok során. A beavatkozás végül sikeres volt, így 2007 januárjára minden jelentősebb területről sikerült az iszlám csapatokat kiszorítani.

 

Ezután az Afrikai Uniót kérték fel egy békefenntartó misszió indítására, hogy ily módon is megakadályozzák az iszlamisták újbóli térnyerését az országban. Az iszlamisták végül, újra alakultak és több támadást intéztek az etióp hadsereg, illetve a kormánycsapatok ellen.

 

A harcok újból elsűrűsödtek. Szomáliában mind a mai napig szükség van a külföldről érkező humanitárius segélyekre, élelmiszerekre és gyógyszerekre. Sokan újabb ENSZ missziót sürgetnek, de a feltételek egy sikeres béke fenntartó misszióra nem adottak az országban. Szomáliát gyakran emlegetik, mint a "Bukott Állam”. ("Failed State")  

 

Forrás: Africanews.com

Szerkesztette: AHU – Pap Gergely

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez