Lehetetlen a holnapi megállapodás az iráni atomprogramról

Lehetetlen a holnapi határidőig megkötni az átfogó megállapodást Irán nukleáris programjáról a világhatalmakkal – jelentette ma a félhivatalos IRSA hírügynökség, az Iranian Students News Agency.

“Figyelembe véve a határidőig hátralévő idő rövidségét és a megvitatásra, megoldásra váró kérdések nagy számát, lehetetlen, hogy november 24-re tető alá hozzuk az átfogó és végleges megállapodást” – fogalmazott a hírügynökség, amely a Bécsben tárgyaló iráni küldöttség egy meg nem nevezett tagját idézte.

Aki szerint a határidő eltolásának kérdése napirenden van, és ha holnap éjszakáig tényleg nem jutnak egyezségre, akkor ez lesz az opció. Egyébként a holnapi sem az eredeti határidő: egy évvel ezelőtt még júliusban akarták aláírni a végleges megállapodást a felek, de miután az nem jött össze, akkor született az új, holnapi határidő. 

Közben egy teheráni forrás arról beszélt az AFP hírügynökségnek, hogy felkészültek egy újabb, egyéves tárgyalássorozatra. Ennek az alapja is az a genfi egyezség volna, hogy Irán visszafogja nukleáris programját, cserébe a nyugati szankciók könnyítéséért. Éppen ma írtunk egyébként arról, hogy a büntetőintézkedéseket Irán részben meg tudja kerülni.

Az említett forrás azt mondta, hogy egyfajta politikai megegyezésre törekednek, amit nem fognak feltétlenül papírra vetni, de lehetővé teszi a tárgyalóknak a finomhangolást a későbbi megállapodás technikai részleteit illetően.

“De ma estig nem fogunk eljutni odáig, ezért a megoldás az egy évvel ezelőtt megkötött genfi egyezség meghosszabbítása lehet. Fél évre, vagy egy egészre. Teljes mértékben el kell kerülnünk a konfrontációt, amelyhez az vezetne, ha bármely oldal is megpróbálná a saját elképzeléseit egyoldalúan érvényesíteni” – fogalmazott.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína kedden kezdte meg Iránnal a végsőnek szánt tárgyalási fordulót az atomprogram visszafogásáról és a szankciók enyhítéséről. Teherán közben tagadja azokat a nyugati vádakat, hogy atombomba előállítására törekedne.

Iráni és nyugati diplomatáktól egyaránt úgy értesült a Reuters hírügynökség, hogy a bécsi megbeszélések a két kulcskérdésnél akadtak el: annál, hogy hogyan és mennyi uránt dúsíthat Irán, hány centrifugája lehet, illetve miként, milyen menetenddel oldják fel a szankciókat.

A New York Times teheráni tudósítója közben a Twitteren arról számolt be, hogy a keményvonalasok engedélyezett tüntetést tartottak az iráni fővárosban a megállapodás ellen, azzal vádolták Rohani elnököt, hogy enged a nyugati nyomásnak. 

Fotó: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez