Kongóban, Kinshasá-ban, Hillary Clinton a nők elleni erőszak visszaszorítására szólít fel

A Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén fekvő Gomá-ból visszatérő repülő fedélzetén, miután ott augusztus 11-én szexuális erőszak áldozataival találkozott pár órára, Hillary Clinton nem rejtette el felindultságát.

„Az ezek a nők által elszenvedett atrocitások, és ez minden atrocitásra igaz, amit oly sokan szenvednek el, a rossz legaljasabb megtestesülése”, jelentette ki az amerikai külügyminiszter az újságíróknak, akik őt kísérik a kontinensen augusztus 5-én kezdődött tizenegy napos körútján, melynek a Kongói Demokratikus Köztársaság a negyedik állomása.

 

A körút során Clinton asszony a korrupció elleni harc fontosságát hangsúlyozta hallgatói előtt, megismételve Obama elnök júliusi ghánai beszédének mondanivalóját. Előző este Clinton asszony egyenesen arra buzdította a kinshasa-i egyetemistákat, hogy „hallassák hangjukat a korrupció ellen”, amit a meghökkent hallgatóság nem tudott másként interprentálni, mint hogy az amerikai diplomácia első embere a hatóság elleni utcai tiltakozásra szólít fel.

 

„Nagyon őszinte beszélgetés”

 

Az amerikai külügyminiszter által választott témák között szerepel a nők elleni erőszak is. Az Egyesült Államok 17 millió dollárt (12 millió eurót) szán a szexuális erőszak áldozatainak megsegítésére Kongóban, amit kedden Gomá-ban jelentettek be. Hillary Clinton aznap korábban találkozott Gomá-ban a kongói elnökkel, Joseph Kabilá-val, akivel elmondása szerint „nagyon őszinte beszélgetése” volt a szexuális erőszak témájában. Felszólította Kongót saját érintett katonai vezetőinek megbüntetésére.

 

A pellengérre állítással szemben Joseph Kabila számos érvet juttatott kifejezésre. Miközben a KDK (volt Zaire) és a szomszédos Ruanda viszonya 1996 óta folyamatosan feszültséggel vagy háborúval terhelt, elnökeik az elmúlt hónapokban békülési folyamatot indítottak el. Szimbolikus gesztusként a ruandai elnök, Paul Kagamé Gomá-ba jött, hogy találkozzon Joseph Kabilá-val, négy nappal Hillary Clinton érkezése előtt.

 

A két ország közötti egyik legfőbb vitás ügy a Kelet-Kongóban lévő ruandai lázadók, a Ruanda-i demokratikus felszabadítási erők (RDFE) jelenlétéből fakad. Azonban a kongói csapatok immáron katonai műveletekben vesznek részt régi szövetségesük, az RDFE-vel szemben az ENSZ kongói missziójának kéksisakosai oldalán. Ezeket a kétes kimenetelű műveleteket a civil lakosság elleni erőszakhullám kíséri.

 

Az amerikai külügyminiszter afrikai körútjának nemcsak emberbaráti céljai vannak. Arról is szó van, hogy újra tárgyaljanak a kontinenssel az Afrikának szánt amerikai katonai parancsnokság, a jobb híján, befogadó ország hiányában Németországban állomásozó Africom idetelepítéséről. Dél-Afrikában amerikai hivatalos személyek dél-afrikai kollégáik segítségét kérték. A kérdés, biztos forrás szerint, a KDK-ban is felvetődött, ahol az Africom-ot elvileg fel lehetne állítani.

 

 

Forrás: Allafrica.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez