Elefántcsontparti elnökválasztások: Sárközyt hazugságra késztetni

Elefántcsontparti politikusok és újságírók megharagudtak Sárközyre, aki a november 29-i választások dátumát “bizonytalan ígéretnek” titulálta.

Leginkább az elefántcsontparti hatóságokra tartozik, mikorra is tűzik ki a választás időpontját. Természetesen szabad nem egyetérteni Sárközyvel, nem lehet azonban elvitatni tőle azt a jogot, hogy bármilyen, őt érdeklő kérdésről nyilatkozzon. Ebben a témában viszont Franciországnak nehéz közömbösnek maradnia.

 

Franciaország a régi gyarmattartó hatalmat jelenti. M. Gbabgo szimpatizánsainak köszönhetően azonban befolyása csökkent. A legutóbbi fejlemények Kiefer-ügyben pedig meglehetősen ellentmondásosak. A francia-kanadai újságíró akkor tűnt el, amikor az elefántcsontparti kakaótermelésről készített anyagot.

A fennálló helyzet tehát csak még jobban elmérgesíti Yamoussoukro és Párizs közötti viszonyt.

 

A választás kapcsán több dátum is felmerült, melyet folyton visszavontak, változtatgattak. Úgy tűnik egy nép sorsát ilyen mértékben lehet játékszernek tekinteni, nem gondolva arra, az mennyire szenved ebben a felemás, se nem béke se nem háborús helyzetben. Az elefántcsontparti vezetők kényelmes karosszékükben már elfelejtették, mi a politikus egyik fő feladata: szolgálni és nem kihasználni.

 

Forrás: africatime.com

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez