Ha a piacon megjelent, a magyar háztartások többségében megoldódott a hétvégi ebéd dilemmája: a nem éppen arisztokrata kosztnak számító "Tojásos nokedli, friss, ropogós salátával" című fogás került az étlapra.
Mit eszünk rajta?
A fejes saláta a fészkesvirágzatúak családjába tartozó zöldségnövény. Karógyökerei mélyen hatolnak a talajba, míg tőlevelei szorosan egymásra borulva egyetlen óriási csúcsrügyet, fejet képeznek. A külső, vastag erű levelei durvább szövetűek, sötétzöldek, míg a belső levelek zsengék, zöldessárgák vagy sárgák, egyes új fajtáknál lehetnek vörösek vagy barnák, fodros szélűek is.
A szüzesség szimbóluma
A fejes saláta őse egy apró levelű, cakkos szélű, keserű ízű észak-afrikai növény volt. Dél-Európába a hódító háborúkkal egy időben jutott el. Már az ókorban jelentős karriert futott be: akkoriban a "szüzesség szimbóluma" és "eunuchok eledele" névvel illetett zöldség a nemi szervekre gyakorolt nyugtató hatásáról volt ismert. Alacsony energiatartalmának (100 grammban 13 kcal) és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.
Salátareceptek
Leginkább nyersen, mint saláta-összetevőt használjuk, nyakon öntve ecetes, olívaolajos vagy jughurtos öntettel. Salátánkat zöld fűszernövényekkel (turbolya, tárkony, metélőhagyma, bazsalikom) s egyéb ízesítőkkel (kapribogyó, újhagyma, köménymag, curry, szerecsendió) is megbolondíthatjuk! A fejes salátát persze párolhatjuk is, sőt levest is főzhetünk belőle.
Hogyan válasszunk jó salátát?
A piacon általában mindenféle cicomás csomagolás nélkül, darabra vásárolhatjuk a fejes salátát. Választáskor ellenőrizzük a salátatorzsa alját: minél fehérebb színű, annál frissebb a kiszemelt növény! A saláta színe legyen üde zöld, a levelei ne legyenek fonnyadtak, sárgulók. A külső leveleken lehetnek barnás foltok, sérülések: ha ezek nem túl nagyok és mélyek, akkor nem okoznak gondot. Tapogassuk meg a salátafejet, hogy érezzük, van-e "feje", azaz a közepén sok levél van-e. Frissen vásároljuk, mert csak rövid ideig tárolható; nedves ruhába csavarva néhány napot azért átvészel.
Forrás: gyümölcs-zöldség.hu