Pánik az LRA-támadások miatt Észak-Ugandában

Az „Úr Ellenálló Hadserege” (LRA – Lord’s Resistance Army) lázadói megtámadtak egy, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Szudán határához közeli várost. A lázadók Uganda felé közelednek, pánikot keltve az észak-ugandai Gulu városban. A helyi lakosság félelemben él, ha a lázadók elérik otthonaikat, szörnyű következményekkel számolhatnak.

 A hírek szombaton kezdtek terjedni. A helyi lakosok bárokban, éttermekben, tömegközlekedési eszközökön adták hírül egymásnak suttogva a szörnyű fejleményeket. Szombaton az utcákon megkérdezettek kifejezték az LRA lehetséges támadásaitól való félelmüket.
„Ha a lázadók  visszatérnek, biztos, hogy azonnal elhagyom Gulut” – mondta Agnes Kabakumba, a gului klinika dolgozója, aki Masindi településről jár át. A két évtizedig tartó polgárháború után 2006 júliusában lezajlott lázadók és kormánycsapatok közötti béketárgyalások  óta  Észak- és Kelet-Ugandát viszonylagos béke jellemezte.
A múlt szombaton felröppent hírek szerint lázadók tartanak az ugandai határ felé. A kongói-szudáni határon több falut megtámadtak szerdán és csütörtökön. Nabangában és Yambában minimum huszonegy embert, köztük hat gyermeket gyilkoltak meg.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez