Obama titkos levele Iránba

Az Egyesült Államok elnöke titkos levelet küldött Ali Hamenei ajatollahnak, Irán legfőbb vezetőjének az Iszlám Állam elleni esetleges összefogásról.

A Wall Street Journal értesülése szerint a múlt hónapban küldte el  üzenetét Barack Obama,  és abban arról ír, hogy miképpen lehetne közösen harcolni a szunnita militáns csoport,  az Iszlám Állam ellen. A két ország között nincs  diplomáciai kapcsolat 1979 óta, amikor támadás érte az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és elkezdődött  a 444 napos túszdráma.

Az Egyesült Államok még mindig a terrorizmus támogatójaként tekint Iránra, de egyre inkább úgy véli: Teherán  segíthet a stabilitás megteremtésében az olyan országokban, mint Irak és Szíria.

A  levél hírét a Fehér Ház szóvivője,  Josh Earnest sem megerősíteni, sem pedig megcáfolni nem kívánta. Nyilatkozata szerint nem az ő dolga beszámolni az Egyesült Államok elnökének levelezéséről más országok vezetőivel.

Teherán és Washington éppen az iráni nukleáris programról szóló megállapodás véglegesítésén dolgozik, és a szóvivő szerint ezeknek a tárgyalásoknak a mellékvízén már volt szó a szunnita militánsok jelentette veszélyről.  Hozzátette ugyanakkor, hogy  a két ország között semmi esetre sem lesz katonai összefogás, és nem osztanak meg Iránnal hírszerzési adatokat sem.

Obama mostani levelében hangsúlyozta, hogy bármilyen együttműködés az Iszlám Állam ellen azon múlik, hogy sikerül-e a november 24-i határidőre tető alá hozni egy átfogó megállapodást az iráni atomprogramról.

Washington több térségbeli szövetségesét,  így például Izraelt vagy Szaúd-Arábiát is aggasztja Washington Iránnak tett ajánlata, és a Wall Street Journal forrásai szerint Obama elnök nem is tájékoztatta előre ezeket az országokat a levélről.

John Kerry amerikai külügyminiszter vasárnap fog találkozni iráni kollégájával a nukleáris tárgyalások újabb fordulóján. A megbeszélés Ománban lesz, ott, ahol a két évvel ezelőtti titkos amerikai-iráni találkozón sikerült Iránt visszaültetni a tárgyalóasztalhoz.  

Fotó: Eurporess/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez