Vége a bulinak: blokkolták Teherán gazdag kölykeit

Hogy miért, az nem egészen világos. De az tény, hogy nem érhető már el a Rich Kids of Tehran, Teherán gazdag kölykei oldal az Instragramon. Hogy a hatóságok zárták-e be, vagy maguk a működtetők, arról ellentmondanak egymásnak a hírek. “Teherán szegény kölykei”  viszont továbbra is láthatók. 

Nem csodálkozhatnak már rá “illetéktelenek” a teheráni elit gyermekeinek fényűző, vagy legalábbis az Iránról alkotott sztereotípiákkal szembe menő életstílusára. Pedig már százezer felé közelített az erről szóló képeket felvonultató , szeptemberben indult Instagram oldal követőinek száma. A fotókon Ferrarik, Maseratik, luxusórák, drága házak voltak. Meg alkoholos partik és miniszoknyás lányok, jóllehet Iránban alkoholtilalom van, és kötelező a fejkendő és a hosszú kabát a nyilvános helyeken.

Éppen ezért hatalmas nemzetközi figyelmet kapott az oldal, az egész világon írtak róla. És azt is sejtetni engedték, hogy a fotókon szereplő fiatalok szülei igencsak befolyásos emberek lehetnek, ha a gyermekeik nyugodtan posztolhatnak olyan képeket magukról, amilyeneket senki más nem. Hisz az Iszlám Köztársaságban keményen megleckéztetnek mindenkit, aki szembe megy a konzervatív értékrenddel, és kézenfekvő példaként említették a Happy teheráni változatának készítőire kiszabott börtönbüntetéseket és korbácsütéseket.

Szóval az oldal már nem elérhető. Az iráni konzervatívokhoz közelálló weblognews.ir hírportál szerint a kormány záratta be a közönséges tartalom miatt. Magán az oldalon viszont az szerepel, hogy zárt lett a csoport, mégpedig a “hamis publicitás” miatt. A blokkolásról mások mellett hírt adó Your Middle East egyik, bennfentesnek tűnő kommentelője szerint konkrétan azért, hogy megvédje a képek szereplőit az esetleges retorzióktól. Az adminok azt is közölték, hogy az azonos címmel megjelenő más közösségi médiaoldalakhoz nincs közük. A Facebookon ebben a pillanatban még tovább működik a Teherán gazdag kölykei, nagyrészt ugyanazokkal a fotókkal, amelyek az Instagramon voltak publikusak.

És működik az “ellenoldal”, a Poor Kids of Tehran, a Teherán szegény kölykei is. Amelyen Porschék helyett Szaipákat és Peykánokat mutatnak: ez a legolcsóbb autómodellek az iráni piacon. Meg utcán alvó kiskölyköket, szerény ebédeket és tízéves, hagyományos mobiltelefonokat. Igaz, ennek 5 ezer követője sincs.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez