Tisztítsa meg saját levegőjét!

Az egyre szennyezettebb levegőjű kínai metropoliszban. Pekingben egy különleges vállalkozás, a Smart Air segít abban mindenkinek, hogyan tisztítsa meg a saját levegőjét.

A Smart Air által kínált szerkezet mindössze 230 jüanba (37 dollár) kerül, ami nagyságrendekkel olcsóbb a multik hasonló kütyüihez képest. A levegőt speciális textilszűrőkkel és egy mini ventilátorral szűri meg, az egész készüléket pedig néhány szíjjal erősítik a delikvensek fejéhez.

Az elmúlt két évben a Smart Air tíz kínai nagyvárosban, köztük Sanghaiban, Hong Kongban és Nankingban is bemutatta a személyi légtisztítót. A feltaláló, aki saját bőrén tapasztalta, mire képes az egészséggel a mindent beborító szmog, szinte mozgalmat indított el néhány egyszerű eszköz és némi tapasztalat segítségével.

2013 januárjában, amikor Pekingi légszennyezettsége a megengedett szint 45-szörösét is elérte, (ez volt a hírhedt airpocalypse”, ahogy a brit sajtó írta) az amerikai Fulbright ösztöndíjas Thomas Talhelm elhatározta, hogy vásárol magának egy személyi légtisztítót. A boltban kapható modell több mint 8000 jüanba (csaknem 1300 dollárba) került. Talhelmet megdöbbentette a masina borsos ára. Kutatásba kezdett, és rájött, hogy az ár töredékéért megépítheti saját légtisztítóját.

„Rövid idő alatt rájöttem, hogy maga készülék, bár első ránézésre bonyolultnak látszik, pofonegyszerű – mondta.- Egy mini ventilátor nyomja rá a részecskékkel szennyezett levegőt (ezzel küzd a kínai nagyvárosok minden lakója) egy HEPA-szűrőre. Miért ez a felhajtás, miért kell ez a rengeteg alkatrész? – tette fel a kérdést. – Miért nem áll a készülék csak egy ventilátorból és egy HEPA-szűrőből?”

Az Egyesült Államokban működő Környezettudományi és Technológiai Intézet adatai szerint a HEPA-szűrő a 0,3 mikronnál nagyobb részecskék 99,97 százalékát képes kiszűrni a levegőből. Talheim tehát vásárolt egy ventilátort és egy HEPA-szűrőt, majd megszerkesztette a hozzájuk tartozó fejpántokat. Találmánya mindössze 166 jüanba került. Így már érthető is, miért nevezi vállalkozását Smart Air-nak, vagyis Okos Levegőnek. Úgy tűnik, ha nem is a levegő, de az amerikai fiatalember mindenképpen kiérdemelte ezt a jelzőt.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez