Elvtársak! Okuljatok a nagykutyák bukásából

Így intette a Kínai Hadsereg parancsnokait a Legfelső Védelmi Tanács alelnöke. Óriási korrupciós ügyekbe bukott bele nemrég Kína egykori belbiztonsági főnöke és a Legfelső Védelmi Tanács egy másik alelnöke.

Csou Jungkang halhatatlan volt, vagyis tagja a Kínát kormányzó kommunista párt legfelső vezetésének. Nemrég korrupció miatt kizárták a kommunista pártból és hivatalosan is vizsgálat indult ellene. A nyomozók 54 milliárd jüanos vagyont regisztráltak nála és családjának tagjainál. Ez csaknem 15 milliárd dollár! Ki volt Csou Jungkang? 2012-ig minden belügyi alakulat főnöke. Hozzátartozott az igazságszolgáltatás is. A belügy költségvetése Kínában magasabb mint a hadügyé. Volt tehát honnan összeszedni az amerikai mércével mérve is szédületes vagyont Kínában.

Hatalmas összegű megvesztegetési pénzeket fogadtam el – vallotta be Hszü Cajhou tábornok, aki nemrég még a Legfelső Védelmi Tanács alelnöke volt. Ő irányította a hadiipart Kínában. Őt is megfosztották minden tisztségétől. Mindez része annak a korrupcióellenes kampánynak, melyet Kína első embere rendelt el még 2012 őszén. Hszi Csin-ping arra biztatta a nyomozókat, hogy ne csak a legyeket kapják el, de tigriseket is fogják el. Mindkét említett mandarin igazi tigris volt. Ezért is kellett összehívni a kínai hadsereg parancsnoki karát, mely előtt a Legfelső Védelmi Tanács alelnöke ismételte meg Hszi Csin-ping államfő figyelmeztetését: katona elvtársak, ne lopjatok, mert számolnotok kell a legsúlyosabb következményekkel.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez