A Chatcham House új felmérése szerint a világ egyre növekvő húsfogyasztása egyenesen befolyásolja az üvegházhatású gázok arányának növekedését, és egyáltalán nem segít az ügyön, hogy az emberek nincsenek tisztában ezzel.
Jelenleg pedig az ázsiai húspiac növekszik a legnagyobb mértékben, és ez a közeljövőben nem fog változni. Egy német publikáció, a Meat Atlas szerint a következő néhány évben a világ húselőállításának növekedése 80%-ban Ázsiában történik majd, azon belül is főleg Kínában és Indiában.
Hogy érthető legyen a helyzet súlyossága: az állattenyésztés ugyanannyi üvegházhatású gázt termel globálisan, mint az összes autó, repülő, hajó és vonat együttvéve. A felmérésben az is szerepelt, hogy a megkérdezettek duplája ezt pont fordítva gondolja.
Az emberek étkezési szokásait jóval nehezebb megváltoztatni, mint azt, hogyan utaznak. Egyszerűen jobban ragaszkodnak hozzájuk, és sokkal személyesebb dolog is ez, mint mondjuk az, hogy ki milyen közlekedési eszközt használ szívesen. Ezért aztán sokkal erősebb az ellenállás, és az emberek inkább bele sem gondolnak abba, hogy micsoda kárt tud tenni kedvenc húsuk előállítása.
Természetesen emellett nehezebb is kiállni a politikában, ugyanis egyértelmű szavazatveszteség lenne, nem is beszélve a pénzügyi támogatás elvesztéséről, amit a tenyésztéssel foglalkozó cégek nyújtanak. Bár a legnagyobb növekedés egyértelműen Ázsiában lesz, ez nem azt jelenti, hogy kizárólag itt kell tenni az ügy érdekében. A húsfogyasztás visszafogása mindenhol kardinális pont kellene, hogy legyen, de egyelőre – a fent említett okok miatt – nem igazán foglalkozik ezzel a világ.
Kép: Europress Getty Images