A kiotói Gion fesztivál legjobb pillanatai

Gion Kiotó egyik negyede, melyet sokan gésanegyedként ismernek. Az itt megrendezett Gion Macuri, vagy Gion Fesztivál júliusban kezdődik és egy hónapig tart. Ebben az egy hónapban minden nap történik valami. Ha valakinek még nem volt szerencséje megismerni a régi japán főváros ékes és csillogó eseményét, az most megteheti videónk segítségével.

 

 

 

 

Japán a macurik, vagyis a fesztiválok országa. A rendezvények általában egy-egy szentély körül zajlanak. Rendszerint zenei előadások, sintó rituálék, felvonulások és egyéb ünnepségek, melyek általában egy-két nap alatt véget érnek. Nem így a Gion Fesztivál.
Bár az esemény maga a fény és a pompa, eredete tragikus eseményekhez kötődik. A Gion fesztivál célja az, hogy megnyugtassa a dühös isteneket. Japán ősi vallása a sintó, amely szerint a természetben szinte mindennek van istene, akik befolyásolják a világot és az emberek életét. 869-ben Kiotóra lecsapott a pestis, és a Jaszaka templom hordozható szentélyei körbe-körbe jártak a városban annak reményében, hogy kiengesztelhetik az isteneket. Ugyanilyen célból rendezték meg a körmeneteket 970-ben is, később a fesztivál jelenséggé, hagyománnyá vált, és fokozatosan a vidám hangulat lett úrra rajta.

Július 10-e körül zajlanak a legfontosabb szertartások, egyebek között az úgynevezett Omukae Csocsin. A Mikosik azok a hordozható szentélyek (az istenek átmeneti otthonai), melyeket a felvonulás alatt nem érhet szennyeződés. Az utak megtisztítására a férfiak a hátukon égő bambuszköteget cipelnek. A sintó vallás szerint a tűznek lelket is megtisztító ereje van.

A Mikosik érkezése előtt számos táncos előadást tartanak. A tánc végeztével három Mikosi elindul lámpásokkal megvilágított útján,

Két héttel később ismét jelentős programok zajlanak, például a Hanagasza Parádé. A hanagasza szó szerint virágernyőt jelent. Ezekkel díszítik a csónakokat. A Mikosik itt is szerephez jutnak, ám ezúttal annak kisméretű változatát hordozzák körbe-körbe a gyerekek, akik egyébként nagy szerepet kapnak a felvonuláson. A picik rendszerint jelmezbe öltöznek.

Mivel a gésakultúrának nagy múltja van Kiotóban, így természetes módon számos gésa is megjelenik, akik zenei előadások résztvevői. Július 31-én tartják az utolsó megtisztulási szertartást.

{youtube}So86GfduQFI{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez