Megemlékezés a nankingi mészárlás áldozatairól

A nankingi mészárlás, más néven Nanking meggyalázása a történelem egyik legszörnyűbb tömeggyilkossága, a Japán Császári Hadsereg egyik kevésbé ismert rémtette. Most erről emlékeznek meg Kínában.

 

 

 

 

Közeleg Kínában a mészárlás nemzeti emléknapja, december13-a, melynek felvezetéseként már most családok róják le tiszteletüket az áldozatok emléke előtt. 1937-ben a japánok elfoglalták Nangking városát, kínai becslések szerint 300 ezer katonát és civilt mészároltak le különösen kegyetlen módszerekkel.

A gyász időszaka a Nankingi Memorial Hall-ban egészen december 20-ig tart. Az áldozatok családtagjai virágokat hoznak, imádkoznak, leveleket olvasnak fel, vagy raknak ki elhunyt szeretteiknek az épület előtti emlékfalon.

„Az emlékfalra 108 áldozat nevét vésték. Ők képviselik a mészárlás több mint 300 ezer áldozatát”- mondta Zhu Chengshan, a Memorial Hall emlékcsarnok kurátora. „Minden család békés életet élt, egészen addig, amíg a japán megszállók mindent tönkretettek.”

A Xia Shuqin család 7 áldozatának neve is ott olvasható a falon. 77 évvel ezelőtt a nyolc éves Xia 7 családtagját vesztette el a mészárlásban. Ő és 4 éves húga túlélte. Xia most 85 éves. Családtagjainak kegyetlen meggyilkolásának emléke még ma is kísérti.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez