Modi szupersztár: ezúttal Katmanduban ünnepelték

Megrohanták a rajongók Narendra Modi indiai miniszterelnököt Nepál fővárosában. India új kormányfője megválasztása óta rendkívül népszerű, nem csak otthon, de egész Ázsiában. 

A biztonsági szolgálat is meghökkent, amikor a 65 éves indiai miniszterelnök lelkesen fürdőzött a népszerűségben Katmanduban. Korábban erre nemigen volt példa Nepál fővárosában. Miért járt ott India miniszterelnöke, aki már sztár-szerepet töltött be Pekingben a kelet-ázsiai csúcson és Brisbane-ben, a G 20 csúcsértekezleten is? Katmanduban tartotta csúcstalálkozóját a SAARC. Mi ez? A dél-ázsiai államok szervezete. 1985-ben alakult. A résztvevők: Banglades, Bhutan, India, a Maldív-szigetek, Nepál, Pakisztán és Sri Lanka. 2005-ben csatlakozott Afganisztán is.

Az 1,3 milliárd lakosú India kétségkívül a térség meghatározó hatalma még akkor is, ha szembenállása a 180 milliós Pakisztánnal a régió egyik alapvető drámája. De India miniszterelnökei már régóta nem örvendtek különösebb népszerűségnek sem otthon, sem pedig külföldön. Utoljára Indira Gandhi asszony volt az, aki  hazája első női kormányfőjeként jelentős hatást gyakorolt a külvilágra is.

Most a 65 éves Narendra Modi valami hasonlót mondhat magáénak. Miért? Mert – ellentétben az ázsiai vezetők többségével – ő alulról jött: teát árult az országút mellett. Azonkívül felvállalja India évezredes örökségét: minden nap jógagyakorlatokat hajt végre. Kormányában külön jógaminiszter van. Ő maga szigorúan vegetariánus. Amikor csak teheti, az anyanyelvén, a gujaratin vagy hindi nyelven beszél. Kiválóan tud angolul, de mégis igyekszik hangsúlyozni indiai örökségét.

Persze mindez kevés a tartós népszerűséghez. Ezt maga Narendra Modi tudja a legjobban: gazdasági fellendülést ígér egész Indiának, és átfogó harcot a korrupció ellen. Hat hónappal a választások után ezekkel az ígéretekkel népszerűsége töretlen Indiában, és a rá figyelő országokban, így Nepálban is. De Indiában az emberek fele a létminimum alatt, vagy annak közelében él, Nepálban pedig ez az arány még rosszabb. Ennek megváltoztatása az igazi kihívás India 65 éves kormányfője számára, aki jelenleg fürdőzik a népszerűségben, nem csak hazájában, de a szomszédos Nepálban is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez