Ingyenes belépés a császári palotába

Decembertől minden hónap első szerdája ingyenes lesz bizonyos társadalmi csoportok számára Pekingben a császári palotában. A Palotamúzeum így akarja növelni a látogatottságot a holtszezonban.

December 3- án lesz az első ingyenes nap: akkor a tanárok léphetnek be ingyen a császári palotába, mely évszázadokon át a hatalom központja volt a Mennyei Birodalomban. A következő hónapban, január 7-én az egyetemi hallgatók lesznek a kedvezményezettek. Februárban a katonák és a rendőrök következnek, majd márciusban az egészségügyi dolgozók. Mi lesz a külföldiekkel? Ők nem kapnak kedvezményt? Azok a külföldiek, akik a kínai nyelvet és kultúrát hivatásszerűen terjesztik illetve tanulják szintén ingyen mehetnek be a Palotamúzeumba, ha dokumentumokkal tudják igazolni, hogy komolyan veszik a kínai nyelv és kultúra ápolását. A Palotamúzeum vezetői ezenkívül más kedvezményeken is gondolkodnak hiszen télen általában nagyon hideg van Pekingben, és kevés a turista valamint a látogató, aki a császárok életére kiváncsi.

Sok látogató csalódik is a Palotamúzeumban, mert a császári kincseket ott nemigen lehet megtalálni. Csang Kajsek csapatai amikor elveszítették a polgárháborút, magukkal vitték a császári kincseket Tajvan szigetére. Csak az üres palotát hagyták maguk után . Régebben a vörös fallal határolt területet tiltott városnak nevezték Pekingben. A kommunista állam kikiáltása /1949/ után a császári palota múzeum lett. A császári parkot két részre osztotta Mao Cetung elnök. A Pejhaj vagyis az északi tó nevű rész a publikum számára látogatható park lett. A Cunnanhaj vagyis a középső és déli tó rész továbbra is el van zárva a nyilvánosság elől. Ott élt és uralkodott Kína első kommunista “császára” Mao Cetung, és ma is ott él és dolgozik az 1,4 milliárd lakosú állam vezetése: a kínai kommunista párt politikai bizottságának állandó bizottsága, élén Hszi Csinping elnökkel.

 

Kép: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez