Erősítik a kínai-orosz katonai együttműködést

Erről állapodtak meg a két állam fegyveres erőinek vezetői Moszkvában. Oroszországot a vezérkari főnök, Kínát a vezérkari főnök helyettese képviselte a 17. stratégiai tárgyaláson.

Valerij Geraszimov tábornok kiemelte a stratégiai együttműködés fokozásának fontosságát olyan időkben, amikor Oroszország nyugati határai mentén növekszik a feszültség. Ukrajnában Moszkva támogatja azokat a szeparatistákat, akik szemben állnak a kijevi kormányzattal. Kijev viszont élvezi az Egyesült Államok és az Európai Unió támogatását. Éppen most tárgyal Ukrajna fővárosában Joe Biden amerikai alelnök, aki nagyobb segítséget ígér Ukrajna hadseregének. Igaz, hogy Kijev továbbra sem kap fegyvereket Amerikától. Erre Moszkva ismét fel is szólította Washingtont.

Vang Kuanzsong tábornok, a kínai fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese szintén a stratégiai együttműködés fokozását emelte ki. Bár nem mondta ki, de ez az együttműködés Amerika ellen irányul. A kínai tábornok utalt arra, hogy a két hadsereg együttműködése nem ma kezdődött. Külön kiemelte, hogy jövőre ünnepli mindkét állam a világháború győztes befejezésének évfordulóját. Ez a célzás azért fontos a múltra, mert a Szovjetunió 1945-ben győzte le a japán Kvantung hadsereget Mandzsuriában. A japán hadsereg fegyverzetét Mao Cetung vörös katonái kapták meg, akik ily módon tudtak diadalmaskodni a polgárháborúban Kínában.

Kína jelenlegi első embere, Hszi Csinping első külföldi útját Moszkvában kezdte meg. Legutóbb Pekingben erősítette meg a két állam vezetője, hogy kapcsolataikat szorosabbra fűzik,  hogy ily módon ellensúlyozzák az USA befolyását a világban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez