14 millió indiai rabszolgasorban

Az ausztráliai Walk Free alapítvány a világ 167 országában mérte fel a rabszolgaságban élő emberek helyzetét. Jelentésük szerint több mint 35 millió ember él ma is rabszolgasorban a Földön, a listát India vezeti.

Mintegy 14,29 millió ember él úgy, mint a rabszolgák, teljesen kiszolgáltatott helyzetben Indiában. A második helyen Kína áll, 3,24, a bronzérmes pedig Pakisztán 2,06 millióval. Ezek a számok a csökkenés helyett inkább nőnek, de valószínűleg azért, mert több ilyen eset jut a Walk Free alapítvány tudomására.

Oroszország is az élbolyban van, ott 1,05 millió a rabszolga sorsúak száma. Üzbegisztánban még riasztóbb a helyzet, az 1,2 millió ugyanis a népesség körülbelül 4 százalékát adja. Ezzel Mauritánia után a második helyen áll Üzbegisztán a rabszolgák arányát tekintve, az össznépességhez viszonyítva.

Természetesen az érintett államok közül szinte egyik sem ismeri el, hogy a 21. század elején még van náluk rabszolgaság, de a Walk Free alapítvány szerint ez a helyzet. Ráadásul a kormányok általában igencsak passzívan viszonyulnak az egész szomorú problémához. Nemigen sietnek változtatni az áldatlan állapotokon, sőt gyakran előfordul, hogy az államok vezetői maguk is tartanak rabszolgákat,  például az Öböl-menti Emirátusokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez