Emberi jogok Észak-Koreában – van ilyen?

A jelenleg még készülő While They Watched című produkciót a jövő hónapban mutatják be, a dokumentumfilm a jelenlegi észak-koreai rezsim által elkövetett emberi jogi visszaéléseket veszi számba.

 

 Észak-Korea emberi jogi helyzetét bemutató dokumentumfilmet készít a brit Square Eyed Pictures produkciós cég, hogy jobban tudatosítsa a nemzetközi közvéleményben az ázsiai országban uralkodó állapotokat. A Radio Free Asia (RFA) beszámolója szerint a jelenleg még készülő While They Watched című produkciót a jövő hónapban mutatják be. A dokumentumfilm a jelenlegi észak-koreai rezsim által elkövetett emberi jogi visszaéléseket veszi számba.

Készítői szerint a film célja, hogy bemutassa Észak-Korea emberi jogi helyzetét és a nemzetközi közösségnek az arra adott válaszát. A produkció főszereplője Pak Jön Mi, egy fiatal észak-koreai disszidens, aki hazájából való elmenekülése óta igyekszik felhívni a világ figyelmét az észak-koreai állapotokra. Pakot a 2014-es év 100 “csodanője” közé is beválasztotta a BBC.

Az ázsiai ország emberi jogi helyzetét vizsgáló ENSZ-bizottság év elején közölt jelentése szerint Észak-Korea vezetése módszeres kínzást, éheztetést és kivégzéseket rendelt el a távol-keleti országban. Az észak-koreai rezsim szerint azonban az ottani emberi jogi helyzet bírálása az Egyesült Államok vezette összeesküvés része.

Az ázsiai országról szóló filmes és televíziós produkciók általában rosszallást váltanak ki a helyi vezetőség részéről. A Seth Rogen és James Franco főszereplésével készült The Interview című komédia az észak-koreai államfő elleni képzeletbeli merényletről szól. A Channel 4 brit tévécsatorna augusztusban jelentette be, hogy tízrészes drámasorozatot forgat az észak-koreai atomprogramról.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez