Acélváros fuldoklik

A kínai Tangsan városa egyedül ugyanannyi acélt termel mint az Egyesült Államok. 7,5 millió lakosa viszont fuldoklik a füstben- a dolgozók 350 jüan veszélyességi pótlékot kapnak évente- ez nincs 15 ezer forint.

Obama elnök is Peking vendége volt nemrég, és ezért leállították a kohókat Tangsanban is, mely 170 kilométerre van délkeletre a kínai fővárostól. De a széljárás miatt a légszennyezettséget könnyen exportálja Kína acélvárosa Pekingnek. Bűnösek vagyunk, mert feláldoztuk az egészsgégünket a gazdasági növekedés oltárán – jelentették ki a televízióban Hopej tartomány vezetői, ide tartozik Tangsan is. A nagy mea culpa Hszi Csinping elnök jelenlétében hangzott el.  A központi televízió mutatta: felrobbantottak egy kohót , mely különösen légszennyező volt. Majd ismertették a tervet: 60 millió tonnával kell csökkenteni a szénerőművek teljesítményét, elsősorban ugyanis ezek szennyezik a környezetet Tangsanban. Csakhogy ez 40 millió tonnával kevesebb acélt jelentene! Hogy oldják meg ezt a problémát? A terv szerint be kell zárni 308 kohót, melyek különösen szennyezik a levegőt.
Ez szépen hangzik, de Kínában tudják, hogy ez mit jelent: azokat a kis kohókat zárják be, melyek amúgy is gazdaságtanul működtek. Az óriás kohók pedig, melyek falják az energiát tovább működnek, és ontják a füstöt. Szomorú mosollyal mesélik Tangsanban: az a kohó, melynek felrobbantását bemutatta a központi televízió, már régóta nem üzemelt!
Tangsan mindenesetre 1,5 milliárd jüant kapott a környezetszennyezés elleni harcra- ez 170 millió jüant jelent. Nyilván sokminden történik is majd, de Tangsanban még emlékeznek rá: az első nagy kampányt a környezetszennyezés ellen még 2004-ben indították meg. Akkoris szigorú rendszabályokkal fenyegetőztek, mára viszont sokkal több az egészségre ártalmas elemi részecske a levegőben mint a kampány kezdetén 10 évvel ezelőtt Kína acél fővárosában, Tangsanban.

 

Kép: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez