Rendőrök és ópium: Afganisztánban nehéz a választás

A 32 éves Nazar Mohamed 20 ezer dollárt keresett egy évben, amíg ópiumot állított elő. Most, mióta rendőr lett, 168 dollár a havi fizetése. Ha megkapja.

A kormányzat március óta már negyedszer halasztotta el a fizetések kiutalását Afganisztánban, ahol még soha ilyen sok ópiumot nem állítottak elő. Petraeus tábornok, az amerikai erők egykori főparancsnoka azt találta ki: az ópium előállítói kapjanak amnesztiát, ha belépnek a rendőrség soraiba. Sokan jelentkeztek, mert már megunták az életveszélyes munkát. A tálibok ugyanis egyre többet követeltek a gazdáktól, akiket néha lepuffantottak, ha nem fizettek időben.

Nazar Mohamed Kandahár közelében gazdálkodott, ott igen erősek a tálibok. Omár mollah, a tálibok vezére Kandahárban született, és ott is látta vendégül Oszama bin Ladent, aki akkoriban tervelte ki a szeptember 11-i merényleteket Amerika ellen. Nazar Mohamed most beállt rendőrnek, de már megbánta: a fizetés ugyanis nem jön. Pedig az USA évente 6 milliárd dollárt ad arra, hogy a fegyveres erőket megerősítsék Afganisztánban. De hát Afganisztán a világ egyik legkorruptabb országa. Ezt maga az új államfő, Asraf Ghani jelentette ki beiktatása alkalmából.

Így aztán Washington hiába költött 7,6 milliárd dollárt a kábítószerkereskedelem elleni harcra Afganisztánban 2009 óta, még soha ennyi ópiumot nem állítottak elő az országban mint az idén. Az ópiumtermelőből rendőrnek állt Nazar Mohamed is fogadkozik: ha még egyszer elhalasztják a napi 6 dolláros rendőri fizetés kiutalását, akkor szögre akasztja az egyenruhát, és visszatér az ópium előállításához. Az ugyan veszélyesebb, és több munkával is jár, de évi 20 ezer dollárt hoz. A rendőrség csak havi 168 dollárt ad, és azt is csak ígéri Afganisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez