Öngyilkosság túlmunka miatt – 58 millió jen büntetés a főnököknek

A 24 éves üzletvezető havonta kétszáz órát túlórázott, de a főnökei tovább hajszolták. Az öngyilkosságba menekült. A bíróság most 58 millió jenre /400 ezer euróra / büntette a céget, illetve annak két főnökét Japánban.

 

Karoshi – így hívják azt Japánban azt, ha valaki belehal a munkába. Ez történt egy 24 éves fiatalemberrel is, aki a Sun Challenge étteremlánc munkatársa volt. Mindig kitűnt buzgalmával, ezért két év után előlépett, ő lett az egyik étterem vezetője. Csakhogy a nagy felelősség a fiatalembert teljesen felőrölte: szinte bent élt a munkahelyén. Családi élete nem volt, évente mindössze két napig volt szabadságon. A főnökei így sem voltak elégedettek: megalázták és sértegették, sőt olykor még pofon is vágták. Ezt már nem viselte el, és öngyilkos lett.

Családja pert indított: négy év után szolgáltattak igazságot a karoshi áldozatának. A bíróság kimondta: a munkaadók a felelősek azért, hogy a fiatalember megzakkant, és végül öngyilkos lett. Az ítélet precedensértékű lehet abban az országban, ahol a munkaetika maximális ügybuzgalmat vár el mindenkitől, és lehetővé teszi a főnököknek, hogy ezzel vissza is éljenek Japánban. Amely ezzel a munka morállal lett a világ harmadik számú gazdasági nagyhatalma a jóval népesebb USA és Kína után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez