Összehozta a riválisokat a közös ellenség

Az nem titok, hogy az egymással rivalizáló India és Pakisztán titkosszolgálatai együttműködnek a szélsőséges csoportok elleni küzdelemben. Így történt ez a vasárnapi, véres merénylet estében is, amit megakadályozni ugyan nem tudtak, de legalább megmentették néhány ember életét.

 

 

 

 Az indiai-pakisztáni határon, Vaga településen elkövetett merényletben
57-en vesztették életüket és 120-nál több sebesültek meg. A településen az indiai és pakisztáni határőrök éppen a napi zászlófelvonáson vettek részt, sok bámészkodó volt kíváncsi a ceremóniára. Az öngyilkos merénylő erre a pillantra várt, felrobbantotta magát.

A merényletért több pakisztáni tálib terrorszervezet is vállalta a felelősséget, de biztosat nem lehet tudni az elkövetőkről. Narendra Modi indiai miniszterelnök “hitvány cselekedetnek” minősítette és elítélte a támadást.

Utólag kiderült, hogy ennél jóval nagyobb lett volna a halálos áldozatok száma, ha a pakisztáni és az indiai titkosszolgálat nem működik együtt. A két ország hírszerzése már a vasárnapi robbantás előtt arra figyelmeztette a biztonsági erőket, hogy megnőtt a merényletek elkövetésének veszélye ennél a közúti határátkelőnél.

A pakisztániak korábban robbanóanyagokat és fegyvereket foglaltak le a határ közelében, ahol naponta több ezer indiai és pakisztáni gyűlik össze, hogy megtekintse a zászlófelvonást. A „fogásról” értesítették az indiai hírszerzést is: Új-Delhi azonnal elrendelte, hogy a hatóságok állítsanak föl ellenőrző pontokat a környéken.

Az együttműködést beárnyékolja, hogy a két szolgálat másként értékeli a történteket, mást mond az indítékról. A pakisztániak szerint a határőrökkel akart végezni a támadó. Ezzel szemben az indiai titkosszolgálatok egyik munkatársa úgy véli, hogy a robbantás a pakisztáni biztonsági erőket célozta. Ez a magyarázat összecseng a pakisztáni tálibok több csoportjának nyilatkozatával. Utóbbiak azt mondják, bosszúról van szó. Azt torolták meg, hogy a pakisztáni kormány támadást indított az észak-vazirisztáni tartományban a Tehrik-e Talibán Pakisztán (TTP) tálib ernyőszervezet és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő szövetségesei ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez