Delhiből vidékre delegálták a rákot

Még egy óra autóút sincs Delhitől Nagy Nolda ipari körzete, ahova a főváros környezetszennyező iparának egy részét kitelepítették. Az ipar sok embernek ad munkát, de igen gyakori a rákos megbetegedés a rossz levegő és víz miatt.

20 éve még iható víz volt a kutakban- mondják abban az öt faluban, mely a Nagy Nolda ipari park mellett van. Ma már viszont ihatatlan – panaszkodnak a falusiak. Miért ? Mert a nagy műanyaggyárak és rizshántolók egyáltalán nem foglalkoznak a keletkező hulladékkal. Az ott marad a földön, és az eső szépen belemossa a talajba. Onnan pedig a kutakba kerül.

Miért nem tesznek panaszt a falusiak? Tettek már, és nem is egyszer, ám Uttar Pradesh állam hatóságai szerint nincs különösebb probléma a vízzel. A falusiak szerint viszont ez és a rossz levegő okozza a sok rákos megbetegedést. Ezenkívül egyre több a hepatitis C áldozat is. Ez állítólag a májrákkal van összefüggésben.

Ugyanezek a gondok jelentkeznek sok más indiai ipari park mellett is, ahol egyáltalán nincs megoldva a hulladék kezelése vagy elszállítása. A főváros és a nagyvárosok igyekeznek megszabadulni a környezetet leginkább szennyező iparágaktól, melyek aztán vidéken kezdenek új életet. A környéken kezdetben örülnek, hiszen új munkaalkalmak jönnek így létre. Csakhogy az ipari park új élete a halált hozza sok környékbeli ember számára.

India nemrég megválasztott kormányfője, Narendra Modi igyekszik változtatni: miközben elszánt híve a piacnak és a vállalkozások támogatásának, próbál fellépni a környezetszennyezés ellen. Csakhogy a környezetvédő programok – éppúgy mint Kínában- hosszú távra jelenthetnek megoldást. Nagy Nolda körül az ipari park ma is folyamatosan teszi tönkre a vizet és a levegőt. Mint cseppben a tenger tükröződik itt India egyik nagy dilemmája: az iparfejlesztés és a környezetvédelem szempontjai csak nagyon nehezen és nagyon drágán békíthetőek össze. Ezért maradnak a kényszermegoldások: a fővárosból kitelepítik a környezetszennyező ipart, amely aztán vidéken teszi tönkre a vizet és a levegőt rákos megbetegedéseket okozva India egyik legszegényebb államában, Uttar Pradeshben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez