Kína szerint a Fülöp-szigetek veszélyes turistacélpont

A Boracay Island éttermeiben és strandjain általában nyüzsögnek a turisták, de ez az év a megszokottnál jóval csendesebb. Egy pekingi utazási tanácsadó-kiadvány jelentősen visszafogta a Kínából érkező látogatók számát.

 

 

 

 

“Lejárattak minket, és nagyon aggódunk” – mondta Dionisio Salme, a Boracay Foundation Inc. (a sziget üdülőhelyeinek szövetsége) elnöke. A szeptember 12-i figyelmeztetés kiadása óta a Boracay elvesztette kínai látogatóit. A szám agusztusban még 18.479 volt, szeptemberre viszont 7000-re csökkent. Ez a tendencia tartotta magát október első hetében is, ami Kínában egyébként  egyhetes munkaszünet. Általában ez a szezon csúcsidőszaka, ilyenkor érkeznek a kínai turistacsoportok a szigetre.

Salme szerint a bárok és a klubok, valamint Boracay fő strandja továbbra is zsúfolásig telt filippínó és más nemzetiségű turistákkal, azonban a kínai vendégekre szakosodott nagy üdülőközpontok konganak az ürességtől.

Törölt járatok

A légitársaságok is nagy pofont kaptak az idén. A Cebu Pacific (CEB) Fülöp-szigeteki fapados légitársaság 149 járatot volt kénytelen törölni 2014 szeptembere és decembere között, és eddigi becslések alapján 24.138 utast vesztettek el. Az Air Asia is felfüggesztette a Pekingből érkező járatokat, és ugyanerre a sorsa jutottak a Sanghaj és Kalibo közötti járatok is.

 Jorenz Tanada, a Cebu Paific alelnöke óvatosan bár, de még így is optimista. “A CEB továbbra is elindítja a menetrendszerinti járatait Kínába”- mondta, majd hozzátette,  ” légitársaságunk reméli, hogy a tanácsadó visszavonja nyilatkozatát a lehető leghamarabb.”

Regionális feszültségek

A kínai külügyminisztérium tanácsa volt, hogy állapolgárai kerüljék a Fülöp-szigeteket, az “egyre romló biztonsági helyzet miatt”. A kiadvány egy állítólagos, a kínai nagykövetség ellen elkövetett bombamerényletet követően jelent meg. Emellett állítják, hogy elraboltak egy 18 éves fiatalembert, és hogy a bűnbandák miatti egyre fokozottabb fenyegetettség miatt is elkerülendő az üdülősziget. A Fülöp-szigeteki hadsereg azóta cáfolta a bombatámadás. Megjegyezték, hogy csupán egy volt politikust tartóztattak le, aki petárdákat robbantott, nem bombát. Továbbá felszólították a kínai nagykövetséget, hogy bizonyítékokkal igazolja azt az állítást, hogy az eltűnt fiatal kínai állampolgár  nemzetisége miatt vált célponttá. Rengeteg a kínai a Fülöp-szigeteken, így  elszigetelt incidensek lelőfordulhatnak-szól a hadsereg érvelése.

Az utazási “eltanácsolás” alapjául szolgálhatott a Peking és Manila között fenálló vita a dél-kínai tenger felügyeletéről, ami r túlmutat a Fülöp-szigeteki turisták biztonságánák kérdéskörén. A Fülöp-szigetek veszélyességének túlreagálása az egyik mód arra, hogy Peking finoman nyomást gyakoroljon a kormányra.

Kína 2012ben kiadott már egy hasonló figyelmeztetést a Scarborough Shoal-nál.  Akkor tiltakozó demonstrációt szerveztek a kínai nagykövetség elé Manilában. A várt 1000 tüntetőből csupán 200 jelent meg.

Az őszi turistakiesésnek azonban már komoly hatása van a sziget gazdaságára. Kína a negyedik legfőbb bevételi forrás a külföldi turistákat tekintve, őket Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán előzi meg. A Fülöp szigeteki Turizmus Tanszék szerint a kínai turisták hiánya  6.46 milliárd peso, azaz 144.7 millió dolláros kiesést okozott a gazdaságban. A figyelmeztetés megjelenése utáni negyedik napon már 500 millió peso kiesést könyvelhetett el a törlések miatt a Boracay. Az ügy legnagyobb vesztesei azok a kínai filippínók, akik a kínai turistákra szakosodott utazási irodák dolgozói.

Remény és ima

Mivel még a magánvállalkozásokat is sújtja a figyelmeztetés, Salme folyamatosan keresi mind a biztosítékokat, mind a megoldásokat az ügy rendezésére. A Fülöp-szigeteki kormány és a Department of Tourism együttes fellépését kérve találkozót szervezett a szigetre. Célja annak megvitatása, hogy miképp lehetne pótolni a kiesett bevételt, amit a kínai kiadvány okozott.

“Abban a reményben imádkozunk, hogy ezt a helyzetet a lehető leghamarabb meg tudjuk oldani” – mondta. A kormányzati tisztiveslők azonban úgy tűnik, nem törik magukat, hogy megvitassák a témát. A Department of Tourism azonban részletezte a BBC-nek, hogy a nagy magáncégek is aggódnak a Fülöp-szigeteki kormány kényes politikai kapcsolatai miatt. Charles Joese, a külügyi tisztviselők szóvivője október 6-án azt mondta, hogy “próbálják feltérképezni a helyzetet, és igyekeznek meggyőzni Kínát, hogy a sziget  biztonságos- a kínai polgároknak is. (Photo:AFP)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez