Modi úgy utazik, mint egy átlagpolgár

Talán hihetetlenül hangzik, de megtörtént. Amikor a miniszterelnök, Narendra Modi részt vett az AIIMS ceremónián október 20-án, a 12 autóból álló konvoja nem bénította meg a forgalmat az utakon.

 

 

 

 

 

 A kérdés már nem először lett vita tárgya Indiában. Számtalan panasz érkezett az évek során az emberektől, akik arra kényszerülnek, hogy nagykitérőket tegyenek, vagy hosszú órákat töltsenek a dugóban, mert a rendőrök a miniszterelnök szabad mozgásának megkönnyítésére lezárják az utat, illetve leállítják a forgalmat.

A „Mail Today” szerint a dolgok megváltoztak az új miniszterelnökkel. A legutóbbi nyilvános eseményen  az utakon szabadon lehetett közlekedni, ugyanott, ahol az elnöki konvoj is haladt. Az egyetlen fontos biztonsági intézkedés, hogy a kocsisor előtt és mögött 100 métert szabadon kell hagyni.

A változtatást két komoly incidens előzte meg, amikor Modi konvoja miatt az utakon zűrzavar alakult ki, így a miniszterelnök kellemetlen szituációba került. Az egyik alkalommal Dél-Delhiben a kocsisor jó három órán keresztül akadályozta a forgalmat. A közösségi hálóra kerültek ki az incidensről készült képek, melyeken jól látszik, hogy gyakorlatilag megállt a forgalom az úton. Egy másik alkalommal Modi a Mardir Marg állomáson időzött, közvetlenül a Swachh India kampány elindítását követően. A rendetlen helyiségeket figyelve Modi kérdőre vonta a személyzetet, hogy miért nem tartják tisztán munkahelyüket? Egy helyi rendőr azt mondta, hogy a legtöbb rendőr szolgálatban van az utakon, amikor a miniszterelnök a városban közlekedik.

A megjegyzés “ült”, így azonnal megkezdődött a biztonsági intézkedések felülvizsgálata. Kiderült, hogy a konvoj útjának biztosítása alkalmanként 50 rendőrt köt le. A Miniszterelnöki Hivatal  tárgyalásokat folytatott a Delhi rendőrséggel, és az a megállapodás született, hogy a minimumra csökkentik a rendőrök számát és biztosítják a folyamatos forgalmat. A rendelkezés nem terjed ki a civilben szolgálatot teljesítő biztonsági emberekre. „Néhány nappal ezelőtt, amikor Modi miniszterelnök valahol úton volt, a biztonsági személyzet mintegy 70%-a civil-ruhába öltözve volt szolgálatban. Ha kell autóbusz mögé, vagy a bokrok közé rejtőznek.”-árulta egy magas rangú rendőrtiszt. De ők legalább nem okoznak közlekedési dugókat.

(Photo:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez