Ópiumrekord Afganisztánban

Tavaly 3 milliárd dollár volt az illegális ópiumkereskedelem értéke, míg egy évvel korábban még 2 milliárd. Több, mint kétszázezer hektáron termesztettek mákot Afganisztánban, mely a világ ópium feketepiacának 80%-át uralja.

 

 

 

 

Mindez megkérdőjelezi az USA erőfeszítéseit a kábítószerek elleni harcban – állapítja meg az Afganisztán újjáépítéséért felelős amerikai biztos. John Sopko levelet irt John Kerry külügyminiszternek és Chuck Hagel hadügyminiszternek a kábítószerfront siralmas helyzetéről. Ebben megemlíti, hogy az Egyesült Államok 2001-ben foglalta el Afganisztánt, és azóta 7,6 milliárd dollárt költött a kábítószerek elleni harcra. A jelek szerint hiába.

Miért? Mert a mák termesztése olyan területeken folyik, melyeket a kormány nem ellenőriz. Ott a tálibok az urak, akik jelentős részben az ópium eladásából finanszírozzák szervezetüket. Igaz, hogy Mohamed próféta tiltja a kábítószerek használatát, dehát élni kell valamiből. Ráadásul a kormányzat sem tesz meg mindent az ópiumkereskedelem ellen. A korábbi elnökről, Karzai-ról azt suttogták, hogy rokonai révén maga is érdekelt a bizniszben, ezért nem igazán aktív a hadsereg és a rendőrség a kábítószerek elleni harcban.

Az amerikaiak sokat várnak e téren Asraf Ghanitól, Afganisztán új elnökétől. Aki az egyik legfontosabb feladatának nevezte a korrupció és a kábítószerek elleni harcot. Az új elnök azt sem hallgatta el: Afganisztán jelenleg a világ legkorruptabb állama. Így az ópiumkereskedőknek nincs igazán nehéz dolguk Afganisztánban, ahol tavaly 3 milliárd dolláros rekord jövedelmet értek el, és az idén újabb rekordra számítanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez