A First Lady az AIDS ellenes harc élén Kínában

Kínában 810 ezer HIV fertőzött él, de közülük csak 490 ezer tud arról, hogy beteg. Meg kell szüntetni a HIV fertőzöttek diszkriminációját – sürgeti Kína First Ladyje, aki a WHO AIDS nagykövete is.

 

 

 

 

Peng Lijüen asszony- elődeivel ellentétben – aktív szerepet játszik a közéletben. Elkíséri férjét, Hszi Csinpinget fontos külföldi útjaira. Otthon pedig rendszeresen megszólal fontos társadalmi ügyekben, főként az egészségügy és a családi problémák rendezése terén. Most konferenciát rendeztek Kínában az AIDS-ről, arról a betegségről, melynek a létét is tagadták még nem is olyan régen a Mennyei Birodalomban. Pekingben azt állították: az AIDS a dekadens Nyugat betegsége, Kínát nem érinti. Legfeljebb azok a prostituáltak fertőződhetnek meg, akik külföldiekkel érintkeznek.

A valóság megcáfolta ezeket a propaganda által terjesztett előítéleteket. A konferencián kiderült: egyáltalán nem Sanghajban vagy más nagyvárosban van a legtöbb HIV fertőzött, pedig ott él a legtöbb külföldi. A déli tartományokban a legrosszabb a helyzet. Különösen Jünnanban, Szecsuánban és a Kuanghszi-csuang autonóm tartományban. Miért? Mert ott a legnagyobb a kábítószerfogyasztás. Közel van az úgynevezett Arany háromszög: Mianmar, Thaiföld és Laosz határvidéke. 

A mostani konferencián részt vett Francoise Barre-Sinoussi asszony is, aki Nobel díjat kapott a HIV vírus felfedezéséért. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy nem titkolni kell a bajt, hanem kezelni. Korábban Afrikában is a külföldet okolták, és nem tettek semmit az AIDS ellen. Rengetegen meghaltak. Amióta elismerik, hogy a HIV vírus terjedése az afrikai államok egyik fő problémája, és kezelik a betegeket, azóta sokat javult a helyzet. Kínában az ilyen konferenciákkal akarnak fordulatot elérni a közvéleményben.

Ezért lépett a színre a First Lady, akit szinte mindenki jól ismer a televízióból. Az egyik legnevesebb szólistája volt a néphadsereg együttesének, minden tavaszünnepen boldog új esztendőt kívánt minden kinainak. Amióta ő a First Lady, már nem foglalkozik ezzel, de a népszerűségét igyekszik kamatoztatni olyan ügyekben, amelyeket fontosnak érez. Ilyen az AIDS elleni harc, melynek zászlaját maga a First Lady, Peng Lijüen asszony emelte magasra egy nemzetközi konferencián Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez