Vége a karácsonyfa-háborúnak a két Korea határán

Dél-Korea lebontja azt az óriási karácsonyfa alakú szerkezetet, kereszttel a tetején, amely annyira dühítette a hivatalosan ateista Észak-Koreát. Ez összefügghet azzal az enyhülési folyamattal, amely néhány napja kezdődött meg a testvér-ellenségek között Koreában.

 

 

 

 Kizárólag biztonsági szempontokkal indokolta Dél-Korea kormánya azt, hogy lebontják az óriási karácsonyfát, amely jól látszott a határ túlsó oldalán is. Panmindzsonban, a két Koreát elválasztó határvonalon nemrég arról tárgyaltak a két oldal tábornokai, hogy csökkenteni kellene a feszültségeket. Megállapodás nem született, de nincs kizárva, hogy a karácsonyfa lebontása az egyik olyan békülékeny gesztus, mellyel Dél-Korea elő kívánja segíteni az enyhülést a koreai félszigeten.

Obama amerikai elnök hamarosan ismét Ázsiába látogat. Dél-Koreában 35 ezer amerikai katona állomásozik, és az ő jelenlétük létfontosságú egy lehetséges északi invázió elrettentésében. Észak-Korea ifjú diktátora rendszeresen atomháborúval fenyegeti Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat. Ezért mindenfajta enyhülés üdvös lehet az egész régió számára.

Pekingben hatoldalú tárgyalások kezdődtek, melyeken a két Korea mellett az USA, Kína, Oroszország és Japán vesz részt. Csakhogy ezek a tárgyalások most szünetelnek, mert Észak-Korea megszegte ígéretét, és újrakezdte nukleáris és rakéta kísérleteit. A karácsonyfa-háború vége talán elvezet oda, hogy újrakezdődjenek a tárgyalások Pekingben, és Észak-Korea ifjú diktátora háborús fenyegetések helyett inkább nyomorgó népének próbáljon meg élhető életet biztosítani.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez