Ilyen még nem volt – Láthatatlan légesernyő

Rengeteg újítást láthattunk már esernyők terén, de valljuk be, akár színében, formájában, akár beépített lámpával dobják fel az ernyőket, a most bemutatott innovációs megoldás mögött minden korábbi elbújhat.

 

 

 

 

 

Való igaz néha nagyon nehéz új terméket kitalálni, amivel megkönnyíthetjük az emberek életét. Vannak olyan hétköznapi tárgyak, melyekről néhány feltaláló úgy véli, nem nyújtanak megfelelő megoldást, vagy épp ideje kitalálni valami újat helyettük, mert amúgy mindenki unatkozna. Így hát néhány nanjingi egyetemista a  Kickstarkeren elindította új projektjét, mely a hagyományos esernyő anyagát levegővel helyettesíti, pontosabb egyfajta „levegő erőtérrel” véd meg minket az időjárás viszontagságaitól, különösképpen a csapadékhullástól. A finanszírozás már meghaladta a 10.000 dolláros cél háromszorosát. Az új esernyő súlya körülbelül 1 kiló, szóval egyáltalán nem könnyűsúlyú versenyző. Lényegében egy rúdról van szó, mely olyan, mint egy szent varázsbot az ember kezében. Állítólag háromféle modell készül belőle, melyek különböznek egymástól hosszban, illetve az akkumulátor kapacitásában.

“Ez egy igazi láthatatlan esernyő, amely kihasználja a levegő áramlását, így nyújt menedéket az eső elől”- írják a készítők a honlapjukon.

A rúd csúcspontjában egy kör alakú rész található, melyben egy pici motor helyezkedik el. Ez beszívja a levegőt az egyik részen, majd váltakozó sebességgel fújja ki a másikon. Ezzel gyakorlatilag egy levegőpengét hoz létre a térben, mely egész egyszerűen elfújja, elhessegeti, eltereli az esőcseppeket tőlünk. A fejlesztők azt mondják, hogy már dolgoznak a termék különböző típusain, de annak prototípusát csak 2012. július-augusztusban fejlesztették a kínai Nanjing Egyetem Aerodinamikai és Űrhajózási szakának végzősei, akik ezzel a trükkel leptek meg egy-két embert. A korábbi modell azonban túl nagy volt, így rengeteg kifelé áramló levegőre volt szükség a megfelelő működéshez. A jobb változatot később a Beihang Egyetem segítségével fejlesztették ki. A csapat szerint az A Modellt nők számára hozzák forgalomba. Ez egy 12 cm hosszú rúd, melynek működése csupán 15 percig tart. A B modell 20 cm hosszú lesz, és akár fél órán keresztül is működik majd. A C Modell bővíthető 32 cm-es, és szintén büszkélkedhet 30 perc működési hosszal. Ezt figyelembe véve az esernyő súlya nem az egyetlen gyengesége. A legnagyobb kérdés az, hogy a termék fejlesztése vajon miért lett ennyire támogatott a finanszírozók körében, ha csupán 30 percig működtethető? A kritikusok hozzátették, hogy mindezeken kívül a működés iszonyatos lármával jár, továbbá a termék mindennapos használatához napi rendszerességgel akkumulátort kell tölteni, ami szintén költségeket jelent.

Nem ez az első alkalom, hogy egy ehhez hasonló eszköz ötlete felmerül, de ez az első eset, hogy kereskedelmi forgalomba kerül.

Az Air Umbrella projekt alkotói állítják, hogy eszköz működik, csak több időre van szükségük, hogy javítsák a terméket, beleértve annak külső megjelenését, valamint a kiegészítő funkciókat, például a teljesítményjelző és mobiltápegység. Azoknak, akik ilyen ajándékkal lapnék meg szeretteiket, még várniuk kell, hiszen az légesernyő csak 2015 decemberében lesz kapható. Ha pedig valami balul sülne el a termékkel, a csapat pénzvisszafizetési garanciát ígér.

{youtube}K6eyND08tu0{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez