Pusztít a Hudhud ciklon már Nepálban is

Sokan eltűntek és legalább 12-en meghaltak egy, a Hudhud ciklon okozta hóviharban a Himalájánál.

Éppen a Thorung La átjárótól tértek vissza a túrázók, amikor kíméletlen hóesés kapta el őket. A hatóságok információi szerint nepáli, lengyel, izraeli állampolgárok vannak a halottak között. Körülbelül negyvenen eltűntek. Jelenleg helikopterekkel végzi a kutatást a hadsereg. 

A TVN24 lengyel hírtelevízió szerint a varsói külügyminisztérium Twitter-üzenetben közölte, hogy Lengyelország újdelhi nagykövetsége ellenőrizni fogja a tragédia áldozatairól szóló híreket. 

A nepáli hadsereg a Háárec című izraeli napilap szerint eddig tizenhét külföldi hegymászót mentett ki a térségből, a sérülteket katonai helikopterekkel viszik biztonságos helyre. A csoport jelentős része az időjárási körülmények javulásával visszatérhet az alaptáborba.

Tegnap is történt egy baleset, nem messze a Mustang körzettől. Akkor egy lavina három nepálit sodort el. A váratlan hóesést feltehetően az indiai Hudhud ciklon széle okozhatta, magyarázta a BBC kathmandui tudósítója. A ciklon pár nappal ezelőtt csapott le Dél-kelet Indiára és a műholdképek alapján most Nepál és Kína felé tart.

Nepálban nemrég kezdődött meg az őszi hegymászószezon, októberben rendszerint külföldiek ezrei túráznak a Himalájában.

Nagy csapás ez a nepáli gazdaságnak, amelyben nem kis szerepet játszik – az egyébként virágzó – turizmus.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez